Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 9, 2012 (edytowany) Witam, posiadam dość sporą bazę danych zakodowaną w iso8859-2, chcę ją wrzucić z konsoli, ale mam mały problem. Baza automatycznie wgrywa się z innym kodowanie co powoduje "?" zamiast polskich znaków. Używam polecenia: mysql -u login -p nazwa_bazy < kopiabazy.sql - baza wgrywa się z krzaczorami Man mysql mówi żeby potraktować to następującą komendą: --character-sets-dir=path - podaję ścieżkę do pliku z latin2.xml, ale także pojawiają się pytajniki zamiast polskich znaków... W ogóle nie reaguje na komendę. Co w tym przypadku zrobić? Proszę o pomoc Edytowano Styczeń 9, 2012 przez Kolopik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 9, 2012 Poradziłem sobie :] mysql -u USERNAME -p --default-character-set=utf8 USER_DATABASE < backup.sql - to jest poprawna komenda. Zamiasta "utf8" podajemy swoje kodowanie latin1, latin2 itd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2012 Zawsze można było użyć klienta np MySQL Workbench Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach