mooop12 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 1, 2012 Witam, mam w tej chwili taki skrypt: #!/bin/bash date=`date +%Y-%m-%d__%H_%M_%S`; path=/home/ts3; tar -czf $path/Dropbox/teamspeak3_$date.tar.gz $path/teamspeak/files/ $path/teamspeak/logs/ $path/teamspeak/ts3server.sqlitedb $path/teamspeak/licensekey.dat; Wrzucony jest do crontaba co godzinę. I wszystko ok, tylko że dropbox ogranicza pojemność, oraz transfer na serwerze też nie jest ogromny, a czasami userzy wrzucają na kanały duże pliki przez filetransfer. I chodzi o to, czy ktoś posiada taką wiedzę, aby przerobić ten skrypt aby do tara pakował tylko pliki mniejsze niż 10 MB? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Styczeń 1, 2012 Warunek sprawdzający wielkość pliku zamknąć w pętlę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wiktor16 29 Zgłoś post Napisano Styczeń 2, 2012 (edytowany) #!/bin/bash date=`date +%Y-%m-%d__%H_%M_%S`; path=/home/ts3; find $path/teamspeak/files/ $path/teamspeak/logs/ $path/teamspeak/ts3server.sqlitedb $path/teamspeak/licensekey.dat -size -10240k -exec tar -rvf $path/Dropbox/teamspeak3_$date.tar {} \; gzip $path/Dropbox/teamspeak3_$date.tar; Edytowano Styczeń 2, 2012 przez Wiktor16 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mooop12 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 2, 2012 (edytowany) Wielkie dzięki Wiktor16 Dałbym plusa ale mam za mało postów. Trzeba tylko pamiętać aby dodać argument --no-recursion do tara, bo inaczej i tak będzie pakował pliki większe niż 10MB Edytowano Styczeń 2, 2012 przez mooop12 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wiktor16 29 Zgłoś post Napisano Styczeń 2, 2012 Wielkie dzięki Wiktor16 Dałbym plusa ale mam za mało postów. Trzeba tylko pamiętać aby dodać argument --no-recursion do tara, bo inaczej i tak będzie pakował pliki większe niż 10MB Tak to poprawne Można jeszcze zastosować argument -type f do find, to będzie lepiej #!/bin/bash date=`date +%Y-%m-%d__%H_%M_%S`; path=/home/ts3; find $path/teamspeak/files/ $path/teamspeak/logs/ $path/teamspeak/ts3server.sqlitedb $path/teamspeak/licensekey.dat -type f -size -10240k -exec tar -rvf $path/Dropbox/teamspeak3_$date.tar {} \; gzip $path/Dropbox/teamspeak3_$date.tar; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach