jasne 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 Hej Mam dwa serwery serwer A i serwer B (obydwa działają na tym samym OS i DA) na serwerze A mam kopie domen oraz kont pocztowych z serwera B (lecz nie są aktywne, delegacja wszystkich domen ustawiona jest na serwer B) na serwerze B mam oryginalne dane domen oraz kont pocztowych (i tutaj wszystko chodzi) Problem pojawia się gdy z serwera A próbuje wysłać maila na konto z domeny która pracuje na serwerze B... maile tam nie dochodzą ponieważ mam taką domenę i jej konta (jako kopie) na serwerze A i też tutaj przychodzą... chcę aby dochodziły na serwer B Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 Musisz wyłączyć na serwerze A aby nie sprawdzał czy domena istnieje na serwerze A i aby nie dostarczał poczty lokalnie jeśli domena istnieje na tym serwerze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 Musisz wyłączyć na serwerze A aby nie sprawdzał czy domena istnieje na serwerze A i aby nie dostarczał poczty lokalnie jeśli domena istnieje na tym serwerze tez się tego domyślam lecz gdzie to można ustawić ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 tez się tego domyślam lecz gdzie to można ustawić ? Jaki serwer poczty smtp masz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 exim Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 Szukaj w konfiguracji domainlist local_domains i domainlist relay_domains Za komentuj, restart i powinno działać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 niestety dostaje przy próbie wysłania maila " Unexpected failure, please try later" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 A fakt mój błąd.. domainlist relay_domains ma zostać tak jak było. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 dokładnie jak zrobie w tej konfiguracji otrzymuje ten błąd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 (edytowany) Jeśli chcesz trzymać kopię w takiej formie, jaka jest obecnie (czyli na żywca) to logicznym jest, że serwer sobie nie wywróży, że to nie jest jego domena mimo tego, że jak byk jest w jego konfiguracji. Zastanawia mnie poza tym sensowność tego mechanizmu trzymania kopii skrzynek pocztowych. Co to ma na celu? Przecież w razie awarii i tak ci się to rozsynchronizuje, bo część wyląduje na jednym, część na drugim, a część w próżni i później i tak to scalać ręcznie wszystko musisz. Lepiej by ci było serwer A ustawić jako backup-mx dla tych domen, a nie jako pełnoprawna domena ze skrzynkami mailowymi. Hint konfiguracji Exima: http://help.directad...item.php?id=167 (ofc. domeny nie mogą być zaparkowane z włączoną obsługą poczty i nie może tam być żadnych skrzynek mailowych). A do konfiguracji domen z B dopisz drugi MX z wyższym priorytetem wskazujący na serwer A. Edytowano Grudzień 10, 2011 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 w tej koniguracji działa to na ipFailOver... być może kopia nie jest 1:1 ale działa na chwilę obecną takie rozwizązanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 w tej koniguracji działa to na ipFailOver... być może kopia nie jest 1:1 ale działa na chwilę obecną takie rozwizązanie to kombinuj.. nie widzę Twojej konfiguracji więc nie mam jak Ci pomóc bardziej. Napisałem Ci jaki masz problem i co trzeba zrobić. Kafi napisał Ci lepszy sposób na konfiguracje serwera awaryjnego - przemyśl wprowadzenie właśnie jego rozwiązania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 dzięki panowie za porady Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach