murgal 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 Witam, Panowie, jak skonfigurować te rekordy MX? Aktualnie mam coś takiego: $TTL 86400 ; Domyślny TTL youngnews.pl. IN SOA fns1.42.pl. freedns-admin+youngnews=pl.42.pl ( 1323476875 ; numer seryjny 10800 ; Częstość odświeżania (refresh) 10800 ; Częstość powtórek (retry) 604800 ; Czas wygaśnięcia (expire) 10800 ; Negatywne buforowanie TTL ) $ORIGIN youngnews.pl. IN NS fns1.42.pl. IN NS fns2.42.pl. @ IN MX 0 youngnews.pl. odbiorca IN MX 0 youngnews.pl. www IN A 193.189.117.24 youngnews.pl. IN A 193.189.117.24 Próbowałem jak widać dodać samo @ albo odbiorca (nazwa użytkownika w mailu) i nie działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 Eee... rekordem MX definiujesz serwer poczty obsługujący daną domenę. Pierwszy z rekordów MX twierdzi, że jak jakiś zewnętrzny serwer ma przesyłkę do domeny youngnews.pl, to ma skierować się do hosta o adresie youngnews.pl. Drugi z rekordów MX mówi, że jeśli jakiś zew. serwer ma przesyłkę do domeny odbiorca.youngnews.pl, to ma skierować się do hosta o adresie youngnews.pl. Natomiast aby odbierać te maile, to na tym hoście youngnews.pl warto by skonfigurować serwer poczty i to tam w jakiś tam sposób (czy to via konta systemowe, czy to via wirtualne) skonfigurować sobie obsługę routowania tych wiadomości poszczególnym użytkownikom. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 Serwer pocztowy stoi na youngnews.pl (postfix). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2011 Przepraszam że pisze pod postem, ale nie mogę edytować wcześniejszego. Mianowicie jest postęp. Maila wysłane serwera są dostarczane, ale w drugą stronę już nie. Aktualnie DNS ustawione tak: $ORIGIN youngnews.pl. IN NS fns1.42.pl. IN NS fns2.42.pl. @ IN MX 0 youngnews.pl. Tylko nie wiem co wpisać w serwer, mail.youngnews.pl, czy samo youngnews.pl ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach