Marek607 655 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Witam. Nie wiem czy tylko mnie sie to przydarzylo, czy to coś z forum, ale zauwazyłem że gdzieś przepadlo mi kilka PW wysłanych wczoraj, dostałem powiadomienie z 5 grudnia o nieprzeczytanym PW i osóglnie wcieło troche postów. W nocy nie mogłem sie wbić na forum z komorki. Jakaś awaria sie przydarzyła, czy to tylko moje konto zwariowalo?? Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Na moje oko był pad bazy danych i został przywrócony z wczoraj z godziny około 2 w nocy więc poleciało sporo postów i PMek też. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Jakby prawie cały wczorajszy dzień zniknął Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Serwer poszedł wczoraj na grilla i zasnął w ognisku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 (edytowany) Patrząc na pogode szybciej bym powiedział że świętowal mikołajki Edytowano Grudzień 7, 2011 przez Marek607 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Wydaje mi się, że serwer ma jeszcze kaca po grillu bo co jakiś czas pojawiają mi się komunikaty, że ma problemy z bazą danych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Potwierdzam słowa Tomka - błędy MySQL'a co jakiś czas się pojawiają. O 2 serwer nie działał. Mtr nie był w stanie zlokalizować hosta, więc to nie kwestia padu serwera SQLowego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Spaliła się cała maszyna, z tego co wiem na obecną chwilę. Postawiono zapasową i backup z 5:00 z 6.12.11. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Jakby prawie cały wczorajszy dzień zniknął No to mamy sposób na cofanie się w czasie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Trwa przywracanie i poprawianie błędów po kopii zapasowej, momentami są problemy ze spójnością danych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fizyka 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 masakra, ale teraz będziemy wiedzieć jak ważne są aktualne kopie zapasowe ja robię średnio raz na 24h kopię całych serwisów i bazy:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
1312 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 A mi usunęło konto te z którego teraz piszę musiałem raz jeszcze założyć teraz już wiem dlaczego nie działa mi stare konto pewnie też "się" skasowało:P i mój temat który założyłem zniknął... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 No niestety, jak widać, nawet dzienna kopia to czasem "za rzadko" :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fizyka 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Tak, przydałby się kiedyś jakiś soft w php który sam robi kopie i umieszcza ją na zewnętrznym hostingu albo coś. Tylko, że często ją robiąc pewnie mocno obciążałbym serwer... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.biznes-host.pl 121 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 No niestety, jak widać, nawet dzienna kopia to czasem "za rzadko" :/ Może replikacja bazy na inną maszynę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Ale po co w PHP? Prosty skrypt shellowy robiący mysqldump. Pakowanie i wysyłanie rsynciem na zewnętrzną maszynę. Wrzucasz w cron i gra i buczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Może replikacja bazy na inną maszynę? Tzn. mamy przygotowany taki mechanizm backupu, że mucha nie siada Ale akurat mieliśmy go wdrożyć za parę tygodni, złośliwość rzeczy martwych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 No mówi się trudno i żyje dalej. Czasami się tak zdarza i nic na to nie poradzimy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Tomek: wdrożenie prostego, a skutecznego (i dość bezpiecznego, jeśli zastosujesz połączenia kodowane z kluczem) systemu backupu można zrobić w kwadrans. Nie wiem na co czekaliście... No ale mądry Polak po Škodzie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Nam chodzi o backup częstszy niż 1 dziennie, wtedy już nie jest tak różowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 Bez przesady, zrzut paru tabel, spakowanie do tgz i wysłanie rsynciem nie zżera za wiele ani procka, ani RAMu, transfer też da się znieść. Przetestowałem takie rozwiązanie wrzucając jako zadanie crona co godzinę i tani VPS z jednym rdzeniem nawet nie odczuł (eksportowałem kilkanaście baz o łącznej wielkości ok. 200 MB). Ze względu na niską odwiedzalność w godzinach nocnych można pokusić się o oszczędności między np. 24 i 8 rano i robić backup co 2 czy 3 godziny. Tutaj nie chodzi o pełen backup bazy, tylko niektórych tabel - postów, PM-ek i userów, co zapewni sporą oszczędność czasu procka i transferu. Całą bazę można backupować spokojnie raz na dzień albo i rzadziej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 @d.v: skąd wiesz jak duże są bazy ? Zakładając, że używasz mysqldump mając wielkie tabele to nie pomoże wiele nawet xtradb, bo i tak zablokujesz skrypty zrzucając rekordy.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.biznes-host.pl 121 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 @d.v: skąd wiesz jak duże są bazy ? Zakładając, że używasz mysqldump mając wielkie tabele to nie pomoże wiele nawet xtradb, bo i tak zablokujesz skrypty zrzucając rekordy.. snapshot, montujesz i sobie robisz co chcesz nic nie blokując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2011 snapshot, montujesz i sobie robisz co chcesz nic nie blokując Naprawdę ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Grudzień 8, 2011 Nie no, dałoby się technicznie to zrobić bez wielkich strasznych problemów. Po prostu trzeba to poprawić i już. Na tym serwerze też trzymam różne swoje wynalazki i rsync trwa 3h Już to zostało poprawione. Natomiast dobrze, że Marcin ma zapasowe maszyny na takie akcje. Dzięki temu nie trzeba się teraz zastanawiać nad szukaniem nowego serwera albo czekaniem na paczkę z częściami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach