Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Dzisiaj nagle mojej karcie wifi w lapku odwidziało się współpracy. oxygen:~ # ifconfig wlan0 up SIOCSIFFLAGS: Operation not possible due to RF-kill oxygen:~ # rfkill list all 0: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: yes 0d:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01) oxygen:~ # iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:off/any Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Karta wykrywana jest poprawnie. Moduł ath9k załadowany. LED od wifi się nie świeci. WLAN w biosie włączony. Dziwi mnie trochę Hard blocked: yes, przełącznik na obudowie nie był ruszany. Ogólnie WTF.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 rfkill unblock 0 też nic nie daje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Świeć panie nad jego dusza... Ale rzeczywiście dziwne... Może to pomoże: rfkill unblock all Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Jakby to było takie proste, to już by mi trybiło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 To zrób inaczej, może zaskoczy taka metoda: 1. Przełącznik WiFi w lapie na OFF. 2. Wyłącz system (normalne, pełne, standardowe wyłączenie). 3. Uruchom system. 4. Przełącznik WiFi w lapie na ON. BTW, co to za lap? Przypadkiem nie Fujitsu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Lenovo G570 #edit: Zdaje mi się, że karta się uwaliła. Ale nie mam żadnej na PCIe żeby sprawdzić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Mam 555 i chyba nawet tę samą kartę i takich jaj nie widziałem (przynajmniej pod uBuntkiem). Zaraz poszperam o co może chodzić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 I coś innego, po kombinacjach z modułem ideapad_laptop: oxygen:/home/milosz # rmmod ideapad_laptop oxygen:/home/milosz # rfkill list all 2: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: yes oxygen:/home/milosz # modprobe ideapad_laptop oxygen:/home/milosz # rfkill list all 2: phy0: Wireless LAN Soft blocked: yes Hard blocked: yes 3: ideapad_wlan: Wireless LAN Soft blocked: yes Hard blocked: no 4: ideapad_bluetooth: Bluetooth Soft blocked: yes Hard blocked: no a tu po kliknięciu FN-F5 oxygen:/home/milosz # rfkill list all 2: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: yes 3: ideapad_wlan: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 4: ideapad_bluetooth: Bluetooth Soft blocked: yes Hard blocked: no Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Jak odpalisz jakiegoś linuxa LiveCD to też nie działa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Zmieniłem system i to samo, więc pewnie karta siadła. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Niekoniecznie karta, mógł się popieprzyć sam przełącznik, już taki numer widziałem, ale na Fujitsu. Też chyba z Atherosem. Pokombinuj z przełącznikiem, może zaskoczy. U mnie jest Broadcom, więc może trochę mniej badziewny i dlatego jeszcze działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Nie zmienia to faktu, że i tak ciekawe zjawisko. Działało i nagle strajk Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Może jakaś epidemia sieciówek Mi dzisiaj padły dwie karty sieciowe musiałem wymienić bo w ogóle ich system nie widział Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Na fedorze to samo. Wifi nie działa. Wykręciłem karte, wsadziłem ponownie, ale nie pomogło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2011 Proponuję na alledrogo sprawdzić ceny nowej karciochy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 2, 2011 Zmieniłem kernel z 3.1.1 na 3.0.1 i wywaliłem przy okazji rf subsystem. Teraz pokazuje, że wifi jest włączone. Jednak nie wykrywa sieci. Odkopałem w biurku jakąś karte na usb z chipsetem rt73. NetworkManager twierdzi, że jest niedostępna, ale iwlist wyszukuje na niej sieci. "Bezprzewodowe" oczywiście nie da się przełączyć na właczone. Buurp.. Wsadziłem stary dysk do lapka, postawiłem na nim winde 7 i wifi trybi. Właśnie pisze z windowsa.. ehh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
slasar 7 Zgłoś post Napisano Grudzień 2, 2011 na fedorze 14 pewnie też będzie działać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 2, 2011 Pytanie.. co sie zmieniło, że nie chce działać.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Grudzień 2, 2011 Odpowiedź: tego nie wiedzą nawet najstarsi Indianie oraz najbardziej pijani górale. Ale problem zdaje się być dość powszechny, więc najprawdopodobniej obsługa sterownika karty lub któreś z odwołań do BIOSu poszło spać po jakimś apdejcie. I zdaje się, że Atherosy są szczególnie narażone. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 2, 2011 3.0.0-13-generic z xubuntu działa.. też tak mi się zdaje, że w jakimś kernelu się wykrzaczyło coś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Grudzień 3, 2011 Porównaj moduły... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach