ThoR 0 Zgłoś post Napisano Listopad 30, 2011 Kolejne pytanie które mnie zastanawia jak ustawiać konta VPS, żeby chodził jak najlepiej razem z 3 kolegami bierzemy serwer dedykowany i robimy 3 VPS mamy do dyspozycji 6 x 2,3 Ghz i tutaj się zastanawiamy jak lepiej przydzielić moc czy lepiej zrobić 2 x 2,3 + 2 x 2,3 + 2 x 2,3 czy podzielić to przykładowo 6 x 0,75 Ghz jak ma się to w przypadku obciążenia komputera, na moje oko sporo może zależy od tego co kto będzie potrzebował i instalował, ale chodzi głównie o serwery gier mi się wydaje ze wykorzystanie pełnej mocy rdzenia chyba lepiej wpływa na wydajność, ale pytam się was ekspertów pozdro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sshd 127 Zgłoś post Napisano Listopad 30, 2011 (edytowany) Zadaj sobie na początek pytanie jaka wirtualizacja, bo jak na serwery gier to polecam Xen, większa możliwość sztywnego przydzielenia zasobów co za tym idzie mniej użytkownicy vpsów wpływają na siebie. Z drugiej strony openvz jest bardziej elastyczny. W większości wypadków nie będziesz miał problemu z mocą przy takim procesorze tylko z I/O dysku ale to już sam zobaczysz. Lepiej dać jeden czy dwa rdzenie mocniejsze niż kilka słabszych. Edytowano Listopad 30, 2011 przez sshd (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach