Infinity Tech 8 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 Witam Otóż muszę zakupić skrypt na portalu , który teoretycznie nie jest firmą. Zakupić owy skrypt mogę płacąc paypal'em lub 2checkout , jak to mogę zrobić aby księgowy mógł to wliczyć do wydatków firmy ? Ewentualnie znacie jakieś firmy pośredniczące przy tego rodzaju transakcjach ? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grzecho 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 Bez fakturki/rachunku tego nie załatwi księgowy. Może znajdź pośrednika w PL, który sprzeda Ci ten sam skrypt i wystawi fakture. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 Jeżeli ktoś sprzedaje skrypt i nie jest firmą to nie możesz sobie tego wpisać w koszta. Chyba że napiszecie jakąś umowę, ale nie wiem czy US coś takiego by zaakceptował. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Infinity Tech 8 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 Ehm chce zakupić dosyć zaawansowany skrypt hostingu no ale nie wiem jak to ugryźć :/ Kiepska sprawa szkoda by było abym musiał z niego zrezygnować :/ http://www.sibsoft.net/xfilesharing.html Może ktoś zna polskiego resellera , który się z tym nie ogłasza ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 A oni nie mogą CI wystawić faktury, przecież to firma? Kupujesz, płacisz i prosisz o invoice. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 No dokładnie - faktura międzynarodowa i jedziesz :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Infinity Tech 8 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 Dopiero teraz zauważyłem w kontakcie , że to firma , zaraz zapytam się czy faktycznie nią są bo wiem , że często pomimo zapewnień nie chcą faktur wystawiać :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maq 73 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 @BlueMan - z doświadcenia wiem że dla niektórych osób wystawienie faktury odbiegającej od normy (czyt. innej niż krajowa) to czarna magia. A najgorzej jest się doprosić o fakturę unijną bez VATu choć niby podają w danych firmowych VAT ID z kodem kraju. Niektórzy odpisujążę oni nie znają Polskiego prawa, a u nich muszą zapłącić VAT, albo że po prostu naliczą VAT, a ja sobie go u siebie odliczę Nawet powoływanie się na dyrektywy unijne i podawanie linka do odpowiednich stron po angielsku nie wiele zmienia w ich postrzeganiu przepisów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 Maq: jeśli jakaś firma nie wie jak wystawić wewnątrzunijną fakturę z odliczeniem VAT, to po prostu idziesz do konkurencji. Poza tym każdy normalny program do fakturowania jaki widziałem (włączając systemy online) ma opcję automatycznego wystawiania wewnątrzunijnych faktur z odliczeniem VAT. Tak jest w Polsce, a nie sądzę, żeby reszta krajów Unii była zacofana pod tym względem w stosunku do nas. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maq 73 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 Zauważyłem że najwięcej problemów robią anglicy (średnio tylko 1 na 5 sprzedawców twierdzi że nie ma problemu), jakoś łatwiej uzyskać fakturę bez VATu od Francuzów czy Niemczów, baa, oni sami potrafią się zapytać się o VAT ID bo mogą taniej sprzedawać mi. U Brytyjczyków zauważyłem też że czasem trzeba kilka razy ponawiać pytania, bo odpowiadają na nie wybiórczo. A co do pójscia do konkurencji to czasem zwyczajnie tak się nie da, bo albo nie dostaniesz u niej dokładnie tego co potrzebujesz, albo zarzucą Cię dużo wyższą ceną. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Infinity Tech 8 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2011 Nie mam wyjścia to co oni oferują ma pewne unikalne cechy a konkurencja tego nie oferuje lub stworzenie paru rzeczy kosztuje więcej niż sam skrypt :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach