Nelight 0 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 Witam. Chciałem kupić serwer vps, ale jestem kompletnie zielony i mam parę pytań: Gdy podczas zamawiania trzeba wpisać Hostname, NS1 i NS2 .. i mam taki problem gdyż nie wiem co to jest i co tam wpisać Jakie środowisko graficzne zainstalować dla Debiana 6 ? Jakim programem połączyć się z serwerem (przed zainstalowanie Gui i po) ? No, to by było narazie na tyle ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Westbam 64 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 (edytowany) Witam. Chciałem kupić serwer vps, ale jestem kompletnie zielony i mam parę pytań: Gdy podczas zamawiania trzeba wpisać Hostname, NS1 i NS2 .. i mam taki problem gdyż nie wiem co to jest i co tam wpisać Jakie środowisko graficzne zainstalować dla Debiana 6 ? Jakim programem połączyć się z serwerem (przed zainstalowanie Gui i po) ? No, to by było narazie na tyle ;D 1) Polecam ci jakis tani VPS z Budgetvps.pl - najtanszy (ewentualnie vihost.pl) 2) Ja uczyłem się na debianie 5 Lenny - ale to chyba dużej różnicy nie ma 3) Program dzięki któremu zarządzasz vpsem (i dedykami) to standardowo Putty (do polaczenia z ftp-em) polecam Filezille lub TotalCommandera (choc ja korzystam z tego pierwszego) Edytowano Listopad 18, 2011 przez TeamPlay.com.pl (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 Do Gui przyda ci się mocniejszy serwer. Polecam używanie VPSa bez środowiska graficznego - lepiej ogarniesz wszystko a twoja wiedza za pół roku może być tak duża że sam się zdziwisz! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nelight 0 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 (edytowany) Dzięki za odpowiedzi Mam jeszcze nierozwiązane pytanko Gdy podczas zamawiania trzeba wpisać Hostname, NS1 i NS2 ..i mam taki problem gdyż nie wiem co to jest i co tam wpisać Myślałem nad http://vipower.pl/Serwery-VPS-OpenVZ Co o nim powiecie? Edytowano Listopad 18, 2011 przez Nelight (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 Firma godna polecenia jednak nie polecam używania środowiska graficznego z prostego powodu, więcej nauczysz się przez samą konsolę. Do łączenia z SFTP polecam winscp standardowo nie ma ftp na serwerze trzeba doinstalować Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 Ja również polecam WinSCP ponieważ można przez sFTP łączyć się z rootem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 Na początek po zakupie możesz zainstalować sobie panel webmin (instalacja to kopiuj wklej w 3 minuty) Z niego zarządzać możesz bazami danych, serwerami www itd. Oczywiście po uprzednim zainstalowaniu serwera www+php+ftp+mysql Jeżeli pod jedną stronkę to wystarczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nelight 0 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 Ok, dzięki Ale może mi ktoś wyjaśnić do czego i co wpisać w NS1 i NS2 .. PS: Będę używał VPS'a do serwera gry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 A ja do łączenia się z systemem plików bym polecił użycie sshfs albo Dokan lub ExpanDrive na windows. Dodatkowo by zmniejszyć lagi ustawić https://secure.logmein.com/products/hamachi/ wtedy zamontowany katalog z vps działa prawie jak lokalny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 odnosnie ns-ów w vipower: ad 2. Tam może Pan wpisać 'byle co' to jest tylko wymysł autorów oprogramowania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 To jest zazwyczaj hostname serwera, więc wklep sobie nelight.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nelight 0 Zgłoś post Napisano Listopad 19, 2011 Aha, dzięki wszystkim za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach