Ascalioth 3 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Witajcie. W końcu po wyborze serwera dedykowanego zapragnąłem na nim mieć panel DA. Wykupiłem licencje i przeszedłem do instalacji. Jako, że jestem zielony w przeprowadzaniu jakichkolwiek operacji na linuxie, skorzystałem z jednego poradnika w internecie. Zrobiłem wszystko po kolei, tak jak było napisane, czyli instalowanie paczek itp. Dodam, że instalowałem to na czystym systemie. I w momencie instalacji już pierwszych potrzebnych "narzędzi", dostałem kilkoma błędami po twarzy. Czyli albo nie mogło znaleźć odpowiednich folderów do instalacji i tym podobne. Korzystałem z http://188.116.32.12/content/8/101/pl/jak-zainstalowa%E6-panel-administracyjny-direct-admin.html tego poradnika. System to Debian 5.0 x64, DA jest z nim kompatybilny. Oto zrzut podczas instalacji pierwszych komponentów: Rzekomo DA powinien się zainstalować na czystym systemie, co w moim przypadku się nie dzieje, nawet gdy chcę go wspomóc instalując potrzebne opcje. Instalowałem go też od razu, bez instalowania powyższych rzeczy, ale wywala masę błędów typu nie znaleziono odpowiedniego katalogu itp. Nie wiem co jest grane, ale na pewno coś się dzieje Pomóżcie mędrcy Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Dla Debiana starczy zestaw paczek opisany tu: http://help.directadmin.com/item.php?id=354 Potem odpalasz install.sh i tyle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Polecałbym dodanie sobie repozytoriów, opisane np. na debian.linux.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 System to Debian 5.0 x64, DA jest z nim kompatybilny. Bo w debianie 5 ta paczka jest w wersji 4.6: libdb4.6-dev Tu masz więcej informacji: http://packages.debi...&keywords=libdb Edit: ToFFiK, dodanie repo mu nie pomoże. Lepiej niech zrobi sobie upgrade do 6. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Niby 6stka lepsza ale ja z nią kiedyś miałem dość problemów z moimi aplikacjami i zostałem przy 5tce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 No i zaraz się okaże, że pomiesza wszystkie dostępne repozytoria: lenny, squeeze, testing, sid... Bo już widziałem takie krzaczki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Oczywiście że inna wersja systemu inne repo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ascalioth 3 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Trzy odmienne chyba zdania Możecie jednogłośnie polecić co zrobić? Zmieniłem na libdb4.6-dev i zainstalowało, jednak proces instalacji samego DA się nie powiódł, to samo co wcześniej było czyli nie znalazło odpowiednich katalogów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Co to znaczy nie powiódł się? Możesz sprecyzować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ascalioth 3 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Pojawia się coś takiego: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
slasar 7 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 g++ is required ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Angielski jest dość przydatny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Angielski jest dość przydatny Taki dość podstawowy wystarczy + czytanie komunikatów (ze zrozumieniem). apt-get install g++ w centosie jest chyba gcc-c++ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Ale łatwiej wstawić screena na forum bez czytania.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Ascalioth: Instalka g++ jest opisana w pierwszym poście, który napisałem tutaj ;-). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2011 Dokładnie trzeba zrobić to co @patryk napisał a najlepiej korzystać z instrukcji instalacji ze strony DA a nie jakiejś innej - http://www.directadmin.com/installguide.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ascalioth 3 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 (edytowany) Oj mój błąd, bo wcześniej gdy instalowałem, to nie było tego błędu, tylko kilka innych. Znam angielski Z pośpiechu nawet nie spojrzałem, ponieważ wydawało się takie samo jak poprzednio, sorry Mały edit: Jest jeszcze problem, chyba jeden, otóż: Mam dodać jakoś ten katalog? Edytowano Listopad 17, 2011 przez Ascalioth (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 Mam dodać jakoś ten katalog? Raczej zainstalować make Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 A wykonałeś to do czego w poście numer 2 linkował @patryk ? Tam jest komenda, którą trzeba tylko wkleić żeby zainstalował wszystkie potrzebne pakiety. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ascalioth 3 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 Redgos - zainstalowałem właśnie to co dał Patryk, jednak jak widać miałem to już wcześniej zainstalowane, i jest jeden błąd: Nie mam odpowiednich paczek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 Ale tam jest perl-modules a nie "perl modules". Poza tym zainstaluj make jak już napisałem wcześniej. I spróbuj zainstalować DA. Jak masz np na stronach pomocy DA gotowe polecenia, to skopiuj je bezpośrednio do konsoli, a nie przepisuj. Ale kopiować też trzeba z głową. te troche problemów urosło do gigantycznych wielkości Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ascalioth 3 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 Ok, instaluje się, miejmy nadzieje, że wszystko będzie grać Jak się powiedzie, to leci wszystkim rep+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 Zdaje mi się że są też polskie wyklejanki z instalacją DA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ascalioth 3 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 Ok wszystko gra na 102 Dzięki panowie za cierpliwość i pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ascalioth 3 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2011 Jednak mam jeszcze jeden (oby) dylemat. Gdy zainstalowałem DA, to gdzie mam wrzucić stronę? Wyczytałem, by wrzucić do /var/www, jednak w /var/www jest jeszcze kilka katalogów, zapewne od DA. Zatem zacząłem próbować. Znajduje się tam katalog htdocs i właśnie do niego wrzuciłem (jako, że mam spore doświadczenie w xamppie, to też tam wrzuciłem), niestety strona się nie wyświetla, lecz tylko komunikat "Apache is functioning normally", wcześniej było to samo. Gdy ta próba się nie powiodła, postanowiłem wrzucić to bezpośrednio do folderu /var/www, razem z innymi katalogami, znów było to samo. Przeczytałem gdzieś, że można zobaczyć w łatwy sposób, czy cokolwiek się wyświetla, tworząc w katalogu /var/www prosty plik info.php z linijką <?php phpinfo(); ?>, tak też zrobiłem, niestety wciąż było to samo. Nie mam pojęcia, gdzie wrzucić i co jeszcze ustawić by było dobrze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach