Maq 73 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2011 Witam, otóż mam utworzone własne DNSy, większość wpisów w nich kieruje na serwer gdzie równocześnie jest IPv4 jak i IPv6, niby wszystko ładnie działa (IPv6 sprawdziłem na http://ipv6-test.com/validate.php). Ale teraz jedną z subdomen chciałem wydelegować na inną maszynę, która posiada jedynie IPv4 i tu nasuwa się pytanie. Utworzyłem w DNSach wpis A z IP innego serwera, próbując dostać się z domu wszystko działa poprawnie, ale co się stanie jak na tą subdomenę wejdzie osoba która ma już IPv6? Czy po prostu obejrzy zawartość drugiego serwera korzystając z IPv4, czy jednak trafi na ten pierwszy serwer gdzie jest IPv6 na którym ustawione są wildcardy na całą domenę główną? Niby ipv6-test.com pokazuje że subdomena nie ma wpisu AAA, ale szczerze mówiąc to mi nie wyjaśnia sytuacji. Pozdrawiam, Paweł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2011 Jak już to wpisu AAAA. Wystąpi to samo co w przypadku gdyby domena miała AAAA a nie miała A. Nie nastąpi połączenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
B0FH 3 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2011 IPv6 ma wyższy priorytet od IPv4, więc jeśli domena posiada rekordy A (IPv4) oraz AAAA (IPv6) to domyślnie jeśli klient posiada IPv6 będzie korzystać z IPv6, w przeciwnym razie z IPv4 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach