Shk 51 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 (edytowany) Witam, niestety muszę kupić nowy dysk 3,5" ATA do domowego serwera, do 150zł w okolicach 120GB. (głównie nauka, serwer gry na LAN-Party, pobieranie i przechowywanie plików, nie działa 24h) Możecie polecić mi coś sensownego, albo wskazać dyski, które lepiej omijać? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Edit : Jest to oczywiście zwykły komputer w obudowie desktop. Edytowano Listopad 5, 2011 przez Shk (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 Z bólem serca polecam Seagate. Głośne, wnerwiające, ale takie syny wytrzymają wojnę nuklearną. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 A nie taniej, lepiej i pojemniej wyszłoby kupić kontroler SATA na PCI i do tego dysk na SATA? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 A nie taniej, lepiej i pojemniej wyszłoby kupić kontroler SATA na PCI i do tego dysk na SATA? Nie wiem czy będzie to dobre rozwiązanie. Możesz podać konkretny przykład? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pzebracki Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 Z bólem serca polecam Seagate. Głośne, wnerwiające, ale takie syny wytrzymają wojnę nuklearną. Nie wszystkie dyski seagate sa dobre. Zalezy jak model.... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 Może być problem z zabootowanie systemu z dysku wpiętego przez taki kontroler. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 Najtańszy przykład: http://allegro.pl/kontroler-pci-ide-sata-raid-bios-ak60a-sklep-fv-i1913702708.html Wsadzałem do różnych komputerów - starszych i nowszych i nigdy nie miałem problemów, choć sprzedawcy zawsze o nich uprzedzają. A dyski... Generalnie teraz nie jest najlepszy moment na tego typu zakupy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 Byłem dziś w sklepie i dowiedziałem się, że w przypadku zakupu dysków 2,5" bardziej się opłaca kupić dysk w obudowie i go wyciągnąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 (edytowany) Generalnie teraz nie jest najlepszy moment na tego typu zakupy... Dlaczego? Byłem dziś w sklepie i dowiedziałem się, że w przypadku zakupu dysków 2,5" bardziej się opłaca kupić dysk w obudowie i go wyciągnąć. Rzeczywiście, coś w tym jest. Ostatnio za zewnętrzny dysk WD 500GB zapłaciłem 160zł. Najtańszy przykład: http://allegro.pl/ko...1913702708.html Odpada. Komputer w obudowie desktop. Tego kontrolera tam nie włożę. (teoretycznie) Edytowano Listopad 5, 2011 przez Shk (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 Dlaczego? http://pclab.pl/news47612.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 Nie taniej zbudować nowy serwer domowy np. na Atomie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arhu 4 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2011 @UP Człowiek prosi o pomoc w dokonaniu wyboru dysku, a karzą mu stawiać serwer na atomie. Pomyśl nad jakimś samsungiem/seagate. Ja mam samsunga 80gb sata i pracuje kilka lat po 12h dziennie. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Listopad 27, 2011 Powracając do tematu, który niestety odłożyłem... Co powiedzielibyście na wewnętrzny dysk 3,5" ATA 20GB (system + całe oprogramowanie) i zewnętrzny 2,5" WD500 USB 500GB (magazyn na pliki)? Główne pytanie o chłodzenie i zachowanie przy pobieraniu plików z sieci (bezpośredni zapis na tym zewnętrznym dysku). Zaznaczam. "Serwer" nie chodzi 24h. Takie rozwiązanie mogę mieć praktycznie za darmo... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach