IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 (edytowany) Cześć. Tydzień temu na VPSie z Debianem zrobiłem najgłupszą rzecz w życiu. Zablokowałem dostęp do roota (losowe hasło w etc/shadow) i zrobiłem nowe konto z prawami roota. Początkowo wszystko działało, ale przez kilka dni nie logowałem się na serwer. Teraz zapomniałem do niego hasła... Dostęp do VPSa mam jedynie z konsoli w HyperVM... Dostęp do VPSa mam jedynie z drugiego konta (które ma /bin/bash) bez uprawnień roota. Jak mogę odzyskać dostęp do roota? Z góry dziękuję za pomoc :| Edytowano Październik 27, 2011 przez IceBeast (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
t4t4v4 3 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 Jedyna opcja jaką widzę, to załadowanie płytki z Debianem, odpalenie konsoli live i: mkdir /mnt/chroot && mount /dev/sda1 /mnt/chroot chroot /mnt/chroot passwd root Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 Da się to zrobić też na vpsie? Na jakiej zasadzie jest ładowana ta płyta? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetMat 107 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 Jeśli to vps to ja bym się starał skontaktować z administratorem serwera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 Zauważyłem, że zalogować się nie można tylko wtedy, gdy w /etc/passwd ustawiam użytkownikowi ID 0:0 (jak dla roota wg poradnika bluemana). Gdy jest inne id można się normalnie zalogować, ale nie ma uprawnień... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
t4t4v4 3 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 Napisz administracji niech zchrootują go i ustawią jakieś uzgodnione hasło - będzie po krzyku. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 W HyperVM możesz zmienić hasło roota.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mSurf.eu Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 W HyperVM możesz zmienić hasło roota.. Dostęp do VPSa mam jedynie z konsoli w HyperVM... Dostęp do VPSa mam jedynie z drugiego konta (które ma /bin/bash) bez uprawnień roota. Jak mogę odzyskać dostęp do roota? Z góry dziękuję za pomoc :| Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 W HyperVM możesz zmienić hasło roota.. Po zmienieniu w hypervm nadal wyskakuje, że błędne hasło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 To masz dostęp do HyperVM, czy nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 Dostęp mam, tylko że zmiana hasła roota nic nie daje. Dostęp do konsoli z hypervm również mam, ale to skreśliłem, bo ze zwykłego użytkownika ssh przez putty też mam. A systemu nie chcę od nowa instalować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 Więc masz dostęp do /etc/shadow przez Menadżer plików, ustaw sobie hasło użytkownika na przykładowo "test", skopiuj zakodowane z tego użytkownika do roota, podmień /etc/shadow i zresetuj system. Szczerze nie wiem czy to zadziała, ale spróbować możesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 (edytowany) Przepraszam, znów pomyliłem panele. Mam solusVM, nie hyperVM. Zmieniłem hasło używając nano i zrestartowałem ale i tak nadal to samo Po zalogowaniu na inne konto z prawami roota wszystko jest ok, dzięki ZooMpl Edytowano Październik 27, 2011 przez IceBeast (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 Wymień krok po kroku co zrobiłeś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach