IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2011 Cześć. Do tej pory korzystałem z ISPConfig i szczerze mówiąc myślałem że ispCP to to samo tylko inna nazwa, ale mniejsza z tym. Na ispconfig używałem tylko opcji podpinania stron, bo zarówno DNSy jak i serwer pocztowy miałem zewnętrzne. Ale teraz zainteresował mnie panel ispCP. Czy ispCP zawiera wbudowany postfix/dovecot i bind? Bo samemu mam małe problemy z konfiguracją Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2011 Zawiera, aczkolwiek też z nich nie korzystam (a mam dwa serwery z IspCP Omega), dzięki temu oszczędzam zasoby serwerów. Poza tym zewnętrzne DNSy i poczta mają jeszcze jedną zaletę: w przypadku awarii czy przeniesienia wszystkiego na nowy serwer łatwiej (przynajmniej mi) jest ogarnąć temat domen - szybka zmiana IP serwera http/ftp i jedziemy dalej, nie trzeba przenosić maili, niczego nie trafia szlag, sama operacja jest znacznie szybsza. Takie rozwiązanie w przypadku prowadzenia otwartego hostingu się nie sprawdzi, ale jeśli na serwerze trzymasz wyłącznie strony swoje lub przez siebie administrowane, to jest to najwygodniejsza forma. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2011 Ok, dzięki d.v Jutro Ci dam plusa, bo dzisiaj już limit wykorzystany. Czekam na więcej wypowiedzi! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach