Gość mati_290 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2011 Witam, może zły temat, ale proszę nie usuwać. ------------------------------------------------------------ Nie jestem zaawansowany w PHP, ale kombinowałem skrypt i to co wykombinowałem... Dla testów użyłem go na ugu.pl i wyskakuje: Parse error: syntax error, unexpected T_BOOLEAN_OR in /virtual/k/a/karol-wojtyla.ugu.pl/rejestracja.php on line 10 A tu jest ten kod: (rejestracja.php) <? $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; $haslo2 = $_POST['haslo2']; $email = $_POST['email']; $domena = $_POST['domena']; if(empty($_POST['login']) || empty($_POST['haslo']) || empty($_POST['haslo2'])) {echo"wpisz haslo";} || empty($_POST['email']) || empty($_POST['domena']) $file = ("users/$login.cl50cp1eoq9zj3scotij1a84"); if(file_exists($file)): echo("Ten login jest juz zajety!"); elseif($haslo != $haslo2): echo("Podales dwa rozne hasla!"); else: $ciag = "$login:$haslo"; $zapis = str_replace("$ "," $",$ciag); $open = fopen("$file", "w+"); fputs($open, $zapis); fclose($open); echo header("Location: rejestracja2.php"); endif; ?> (rejestracja.html) <form method="post" action="rejestracja.php"> Nazwa użytkownika: <input type="text" name="login"><br><br> Hasło: <input type="password" name="haslo"><br><br> Potwierdź hasło: <input type="password" name="haslo2"><br><br> Twój e-mail: <input type="email" name="email"><br><br> Domena (opcjonalnie): <input type="domena" name="domena"><br><br> <input type="submit" value="Rejestruj"> </form> ------------------------------------------- Jeżeli gdzieś jest błąd, proszę o poprawienie kodu na taki, jaki ma być i wytłumaczenie gdzie zrobiłem błąd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2011 (edytowany) if(empty($_POST['login']) || empty($_POST['haslo']) || empty($_POST['haslo2'])) {echo"wpisz haslo";} || empty($_POST['email']) || empty($_POST['domena']) Co to za konstrukcja (pogrubiony fragment szczególnie)? Prawidłowo powinno być: if ( warunek1 || warunek2 ) { // cos, co wykona sie, jak if jest prawdziwy } else { // cos, co wykona sie, jak if nie jest prawdziwy } Edytowano Październik 23, 2011 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2011 Jeden to: <?php ?> Dwa to budowa ifa: if(empty($_POST['login']) || empty($_POST['haslo']) || empty($_POST['haslo2'])) {echo"wpisz haslo";} || empty($_POST['email']) || empty($_POST['domena']) Wyjaśnienie: if(empty($_POST['login']) || empty($_POST['haslo']) || empty($_POST['haslo2'])) echo"wpisz haslo"; I tutaj nagle znowu chcesz jakieś warunki dorzucić.. nie wiem do czego.. Kolejna sprawa: $file = ("users/$login.cl50cp1eoq9zj3scotij1a84"); Do zmiennych stringa przypisujesz normalnie bez nawiasów nie wiem po co one są. $file = "users/$login.cl50cp1eoq9zj3scotij1a84"; Next: Co to: else: endif; Mieszasz kilka języków. Zdecyduj się na jeden i pisz w nim do końca Gubisz budowę tego skryptu. Rób sobie klamry bo błędów jest masa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach