Gribo 0 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2011 Witam. Zaznaczam że początkujący w sprawach zarządzania serwerami. Otóż dostałem niedawno do testów przed zakupem przez firmę serwer dedykowany. Serwer posiada tylko jedno IP. Postawiłem na nim nginx+mysql+postfix i kilka innych rzeczy i przyszedł czas na skonfigurowanie domeny. Nie chcąc stawiać u siebie serwera DNS postanowiłem u operatora domeny (stoi ona w dropped.pl) ustawić rekord A żeby wskazywał mój IP mojego serwera. OK domena już działa poprawnie, ale : - Czy mogę założyć maila w domenie jeśli jest ona tak przekierowana ? - Jeśli nie mogę to co mam zrobić by móc korzystać w pełni z domeny (od razu zaznaczam że nie interesuje mnie podpinanie domen do gmaila) tj. email,strony www ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2011 Jeśli domena wskazuje na twój serwer to jest ok. Pamiętaj tylko by widniały także odpowiednie wpisy MX, abyś mógł poprawnie korzystać z poczty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gribo 0 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2011 Czyli oprócz rekoru A powinienem też ustawić też rekord MX ? A na co powinien wskazywać rekord MX ? ip mojego serwera dedykowanego ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2011 Skoro poczta ma być przetwarzana przez ten serwer, to raczej nie IP Google czy Onetu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
B0FH 3 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2011 jesli jest IN A to nie jest wymagany wpis MX, jednak powinien byc zeby bylo zgodnie ze specyfikacja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach