magram12 85 Zgłoś post Napisano Październik 18, 2011 (edytowany) Cześć próbuje zainstalować ts3 na moim vps lecz mam problem.Zrobiłem uzytkownika ts3 i gdy daje wget http://ftp.4players....86-3.0.0.tar.gz wyskakuje taki błąd: eamspeak3-server_linux-x86-3.0.0.tar.gz Resolving ftp.4players.de... 194.97.2.76, 194.97.2.73, 194.97.2.75, ... Connecting to ftp.4players.de|194.97.2.76|:80... connected. HTTP request sent, awaiting response... 200 OK Length: 4240921 (4.0M) [application/x-tar] teamspeak3-server_linux-x86-3.0.0.tar.gz: Permission denied Cannot write to `teamspeak3-server_linux-x86-3.0.0.tar.gz' (Permission denied). Oco chodzi? dodam że z roota normalnie idzie. Edytowano Październik 18, 2011 przez magram12 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 18, 2011 Z roota idzie, bo jako root masz uprawnienia do zapisywania we wszystkich katalogach. Jako zwykły użyszkodnik nie masz takich praw, zapisywać możesz tylko w katalogu tego użytkownika. Zrób wgeta w katalogu użytkownika albo w /tmp Podstawy systemów Unixowych i Unixopodobnych się kłaniają... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
magram12 85 Zgłoś post Napisano Październik 18, 2011 A to sie czyms rozni ze zainstaluje na roocie a nie na userze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 18, 2011 Jako użytkownik i tak nie zainstalujesz, ewentualnie będziesz musiał zrobić to przez sudo. Wg mnie lepiej po prostu zainstaluj wszystko z konta roota. Ogólnie nie dociera do mnie panikarskie unikanie logowania na konto root, ja to robię nagminnie, tyle, że z wykorzystaniem kluczy a nie haseł, tak jest po prostu szybciej i wygodniej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
t4t4v4 3 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2011 (edytowany) Łukasz pokręciłeś okropnie TeamSpeaka masz już w postaci gotowych, skompilowanych binarek. Zalecane jest wręcz uruchamianie go spod ograniczonego użytkownika, ze względu na bezpieczeństwo aplikacji i systemu (o czym świadczy ostrzeżenie przy każdym uruchomieniu). Więc: adduser ts3 su ts3 cd /home/ts3 wget http://teamspeak.gameserver.gamed.de/ts3/releases/3.0.0/teamspeak3-server_linux-x86-3.0.0.tar.gz tar -zxvf teamspeak3-server_linux-x86-3.0.0.tar.gz cd teamspeak3-server_linux-x86 (nie jestem pewien czy na pewno taka nazwa, jeśli nie to po prostu przejdź do rozpakowanego katalogu) chmod +x ts3server_startscript.sh ./ts3server_startscript.sh start Powinno ruszyć od kopa Przy pierwszym uruchomieniu dostaniesz login/hasło administratora i token, dzięki któremu możesz sobie nadać prawa administratora - polecam sobie to skopiować do notatnika i zapisać zarówno na serwerze jak i na swoim HDD. Edytowano Październik 19, 2011 przez Avatat (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2011 No widzisz, i ja się czegoś przy okazji nauczę. magram pytał o instalację, więc byłem przekonany, że to są źródełka albo inne rpmy czy deby. O uruchamianiu nie było mowy. Zapamiętam sobie na przyszłość, że ts to proste urządzenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2011 "Instalacja" ts3 jest dziecinnie prosta. robisz usera, logujesz się na niego, pobierasz paczkę, wypakowujesz, nadajesz uprawnienia (chmod +x ts3server_startscript.sh), i odpalasz (./ts3server_startscript.sh start) po pierwszym odpaleniu dostajesz info co i jak, hasła itd. cała filozofia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
magram12 85 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2011 Chce dac ts3 na screenie , normalnie odpalil lecz gdy daje screen to oto efekt: root@vz5434:~# su ts3ts3@vz5434:/root$ cd /home/ts3 ts3@vz5434:~$ cd teamspeak3-server_linux-x86 ts3@vz5434:~/teamspeak3-server_linux-x86$ screen ./ts3server_startscript.sh start Cannot open your terminal '/dev/pts/1' - please check. ts3@vz5434:~/teamspeak3-server_linux-x86$ [Mam zainstalowanego screena.] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2011 po co na screenie ?? TS standardowo działa w tle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
t4t4v4 3 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2011 (edytowany) Czy ja pisałem, żebyś uruchamiał serwer na screenie? TS3 uruchamia się w tle, nie uruchamiaj spod screena. Edytowano Październik 19, 2011 przez Avatat (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach