Shk 51 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2011 Witam, ostatnio osoba, której stworzyłem stronę internetową podsunęła mi taki pomysł. Dla przykładu - w czasie meczu piłki nożnej na miejscowym stadionie, jest osoba odpowiedzialna za komentowanie spotkania. Po strzelonych bramkach, ważnych sytuacjach (karny, kartki, kontuzje, zmiany...) osoba aktualizuje stronę internetową. A dokładniej wpisuje jakieś krótkie hasła - "Gol! Prowadzimy 1:0. Bramkę zdobywa Jan Kowalski (7)." Jak sądzicie czy jest możliwa do wykonania funkcja opisana w temacie? Co będzie potrzebne? Może jesteście w stanie podsunąć inne rozwiązanie. Od razu mówię, że dostęp do WiFi czy dobrego połączenia z internetem odpada. (U nas np. stadion jest na uboczu miasta) No chyba, że w telefonie (GPRS? 3G?) ...? Domyślam się, że nie będzie to proste. Jakiś telefon (moduł, terminal, stacja) która odbiera daną wiadomość, później program (aplikacja, skrypt, system) który ją odczytuje - no a na końcu odpowiedni zapis na stronie WWW. Dlatego też pytam o inne możliwości. Mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi. Z góry dziękuję za dyskusję. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2011 Telefon/smartfon, połączenie z internetem przez sieć GSM + jak najprostszy, lekki CMS. Taniej i szybciej nie zrobisz. I nie kombinuj z żadnymi terminalami, bo to bez sensu, w tej chwili pakiet 100kB danych w sieciach GSM kosztuje po kilkanaście groszy, a przy lekkim CMSie spokojnie można się w tym zmieścić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2011 A może by tak wordpress i opcja publikacja przez email?? Wysyłasz emaila z telefonu i tworzy się nowy wpis. Wystarczyłoby dobudowac opcje lączenia wpisów napisanych przez x godzin i gotowe. Nie znam wordpressa więc moge sie mylić. Lub pisanie na żywca jak pisze d.v - mecze nie są codziennie a pakiet internetu bez limitu w plusie jest za 9 zł /mc (limit chyba z 50 mb a później mniejsze łącze) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2011 Albo po prostu lekki skrypt PHP, łatwy i szybki w obsłudze, z dostęp np. poprzez nazwastrony.pl/mobile. Jakieś pole, które po zapisaniu dopisuje się do pliku relacja.php a jego zawartość wyświetlana jest na danej podstronie (include ?). Rzeczywiście, na taką skalę, nie opłaca się inwestować w coś lepszego. A taki skrypt, bez grafiki mało pobierze transferu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach