jendrasik 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2006 Witam Widzialem gdzies watek o kalkulacji otwarcia firmy hostingowej, jak dotąd hostowałem tylko na resellerach, teraz chciałbym przerzucić się na dedyki tylko nie bardzo wime jak policzyc ilośc userow która wejdzie na dedyka. Chodzi mi o to: -ile mniej wiecej moge miec kont jednym dedyku powiedzmy Procesor ok. 3 GHz RAM 1 GB dysk 80 GB chodzi o szacunkowe dane abym mógl ustalic jakies sensowne ceny kont -podobne pytanie co do serwerow gier i shoutcast Dziekuje i pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2006 Myślę, że ok 600 z forami phpbb;) i innymi wynalazkami ... oczywiście to równierz zależy od odpowiedniej konfiguracji etc... ale lepiej mieć ok 4gb ram a no i jaki wogóle procek? raid? etc ... pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jendrasik 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2006 myslalem o zestawie srodkowym http://www.ngz-server.de/rootserver_large/...?details=p-d830 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość adamszendzielorz Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2006 Myślę, że ok 600 z forami phpbb;) i innymi wynalazkami ... Cholernie optymistyczne zalozenia, szczegolnie ze to tylko single CPU i slabiutki dysk (IDE). IMO maszynka z single 3Ghz, 1GB RAM i 80GB IDE HDD pociagnie ok 3-5Mbit w szczycie, czyli max 850GB transferu miesiecznego (ile to userow to juz sobie policzysz, bo to zalezy ile kazdy user bedzie robil ruchu Do autora: na przyszlosc pytaj o mozliwy do wygenerowania ruch, bo te 850GB moze zrobic 1 user, a moze zrobic 10 tys. userow :-) Oczywiscie zakladam, ze chodzi o normalny mieszany webhostingowy ruch (zaden typowy download, zzerajacy glownie lacza, a nie maszyne). pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jendrasik 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2006 w chwili obecnej mam okolo 400 GB ruchu Wysłany Sro Sty 18, 2006 11:32 am: a może jakies przykladowe dane co serwerow shoutcast i gier ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fixit 0 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2006 w chwili obecnej mam okolo 400 GB ruchu Wysłany Sro Sty 18, 2006 11:32 am: a może jakies przykladowe dane co serwerow shoutcast i gier ? Jakie mniej wiecej gry i czy musza byc spelnione inne warunki (jeden serwer jedna gra, czy cos?), czy raczej wszystko jedno jaka gra (cos co sie najbardziej teraz grywa ? to prosze bardzo CS 1.6: 1 user 6kb/s , 60hz dysk cache 5mb ramu 256 (dla 12 slotow) = minimalne wymagania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach