europrezes 3 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 Mam przykładową domenę abc.pl a w niej używam e-maila abc@abc.pl. Co dziwne, otrzymuję spam na własną skrzynkę abc@abc.pl z takiego samego adresu, czyli wygląda to tak, jakbym sam sobie to wysyłał. Jednak treści są nie moje (typowy spam anglojęzyczny) a w źródle wiadomości widnieją nieznane mi serwery nadawcze. Wpisy DNS domeny zawierają rekord A= IP serwera hostingu i trzy wpisy MX kierujące na prokonto.pl(pocztę obsługiwaną przez o2.pl). Co zrobić, czy można "zabronić" podszywania się pod mój e-mail? Skoro sam to dostaję, to może i inni, nieznani mi otrzymją spam sygnowany moją domeną? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 http://www.itl.pl/index.php/user_templates,user_tpl,docs4h.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tom3kk Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 (edytowany) Wyglada na brak uwierzytelniania po stronie SMTP (czesciowo), normalnie przed wyslaniem maila uzytkownik powinien sie 'uwierzytelnic', badz tez blednie skonfigurowany serwer SMTP i np. dla domeny 'abc.pl' jest polityka trusted i w obrebie tej domeny uwierzytelnianie jest niepotrzebne. To jest dosc czesty problem, czasem sobie testuje telnetem MXy roznych serwisow i odziwo znajduje takie krzaki, na szybko, jedno z polskich for o pewnej tematyce [tomekk@zonk]:/# telnet forum.pl 25 Trying x.x.x.x Connected to forum.pl. Escape character is '^]'. 220 forum.pl ESMTP ehlo test 250-forum.pl 250-AUTH=LOGIN CRAM-MD5 PLAIN 250-AUTH LOGIN CRAM-MD5 PLAIN 250-STARTTLS 250-PIPELINING 250 8BITMIME mail from: admin@forum.pl 250 ok rcpt to: admin@forum.pl 250 ok data 354 go ahead blad w konfiguracji serwera SMTP . 250 ok 1318110283 qp 9682 quit 221 forum.pl Connection closed by foreign host. [tomekk@zonk]:/# U Ciebie pewnie podobnie. Edytowano Październik 8, 2011 przez tom3kk (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
europrezes 3 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 Krótko mówiąc, czy mogę temu jakoś zaradzić? I czy sądzić, że ten spam ląduje tylko u mnie? Bo gdyby ktoś obcy miał pretensje, że dostaje spam z takiego abc.pl to ja za to nie odpowiadam (traktuję to jako podszywanie się pode mnie). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tom3kk Zgłoś post Napisano Październik 9, 2011 (edytowany) Krótko mówiąc, czy mogę temu jakoś zaradzić? I czy sądzić, że ten spam ląduje tylko u mnie? Bo gdyby ktoś obcy miał pretensje, że dostaje spam z takiego abc.pl to ja za to nie odpowiadam (traktuję to jako podszywanie się pode mnie).Rekonfiguracja serwera SMTP, przegladnij logi to sie dowiesz czy jest to rozsylane dalej. Ah, prokonto.pl - nie wiem, moze napisz do nich - nie uzywalem tego nigdy. Edytowano Październik 9, 2011 przez tom3kk (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach