ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 Mam skrypt na sprawdzanie czy proces działa, i chodzi, ale cron go wykonuje tylko co min, a ja chciałbym aby go wykonywało co 10sek więc dałem while i sleep, lecz cos nie chce działać. #!/bin/sh while( i < 59) { sleep 10 ile_procesow=`ps -ef | grep -e samp | wc -l` echo $ile_procesow if [ $ile_procesow -ge "2" ] then echo "jest proces" else echo "brak procesu, odpalanie..." cd /home/samp ; screen -A -m -d -S Samp ./samp03svr fi } Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 while( i < 59) { A co to jest owe i ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 Szczerze, nie bawiłem się nigdy while, a takie coś znalazłem na necie, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 (edytowany) while sprawdza, czy owy warunek (u ciebie i<59) jest prawdą; jeśli tak, to wykonuje zawartość między {} Więc popatrz sobie w ten swój kod i powiedz, czy i jest mniejsze od 59? Nie działa ci pewnie dlatego, że zarówno ty, jak i bash nie wie, co to jest owe i bo nigdzie nie jest ono w jakikolwiek sposób zdefiniowane. Więc albo je jakoś zdefiniuj, albo też jeśli chcesz mieć nieskończoną pętlę, to wstaw tam warunek, który upraszczając - zawsze jest prawdą. Wtedy takie cudo nie wykonujesz przez crona, tylko jako pojedynczy proces działający w tle. Edytowano Październik 8, 2011 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 Jak mogę ogólnie zdefionować i, lub inaczej zrobić aby odpalało się co 10sek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 while true; do <co to ma robić> sleep 10; done Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 Może warto się zainteresować jakimś przeznaczonym do tego narzędziem? Polecam Daemon tools: http://cr.yp.to/daemontools.html daemontools is a collection of tools for managing UNIX services. supervise monitors a service. It starts the service and restarts the service if it dies. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 Miłosz, Twoje rozwiązanie też ma być z cronem czy odpalanie raz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 8, 2011 No jak raz odpalisz, to cały czas będzie lecieć pętla. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach