My4tic 1 Zgłoś post Napisano Październik 6, 2011 (edytowany) Hej, Mam zamiar kupić: http://www.ovh.pl/se.../eg_best_of.xml + zastosowania profesjonalne + blok 128 IP Na pokład chyba Debian a może lepiej "System operacyjny OVH Release 2"?. Do uruchomienia będzie jeszcze Apache, PHP, MySQL. Żadne inne usługi nie są mi potrzebne. Sam chce się pobawić w konfigurację i administrację a nie mam doświadczenia. Proszę o jakieś rady. Zależy mi jeszcze na tym aby każda domena (~100) utrzymywana na serwerze miała inne IP. O czym powinienem pomyśleć? Jak to skonfigurować? Gdzie szukać info? Dzięki za podpowiedzi. Edytowano Październik 6, 2011 przez My4tic (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 6, 2011 "System operacyjny OVH Release 2" sobie odpuść. Jest to stare, nieaktualizowane Gentoo popsute przez OVH. Wątpie żeby się coś zmieniło w tej materii. Postaw sobie debiana 6 i zainstaluj jakiś panel do zarządzania kontami www, np darmowy ISPconfig. Intrukcje znajdziesz na howtoforge. Jak zrobisz z głową, to nic nie popsujesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
My4tic 1 Zgłoś post Napisano Październik 6, 2011 Dzięki za podpowiedzi. Mam pytanie dotyczące IP - jak podpiąć różne IP pod różne domeny? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 6, 2011 W ISPconfig masz opcje ustawiania IP do konkretnych domen. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 6, 2011 Zamiast ISPConfig polecam raczej IspCP Omega. Przyjaźniejszy w administrowaniu, nie mówiąc o instalacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
My4tic 1 Zgłoś post Napisano Październik 7, 2011 Dziękuję za podpowiedzi. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Serwer ma być pod małe zaplecze SEO. Zastanawiam się co zrobić z DNSami. Postawić własne? Korzystać z jakiś zewnętrznych? Czy serwer nazw mocno obciąża serwer? No i... czy taki powerDNS można skonfigurować tak abym miał np. serwery w postaci: ns00.domain.pl - IP 00 - domena 00 ns01.domain.pl - IP 01 - domena 01 ns02.domain.pl - IP 02 - domena 02 . . . ns99.domain.pl - IP99 - domena 99 Tzn. taki zestaw dla każdej domeny: inne IP, inny serwer nazw pod tym IP. Mam nadziej, że jest to zrozumiałe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 7, 2011 Można postawić własne, masz wtedy większe pole manewru. W ispconfig jest mydns lub bind. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 7, 2011 Ja korzystam z CloudFlare i jestem bardzo zadowolony. Stawianie własnych NSów niby daje większe pole manewru, ale zewnętrzne są jednak pewniejsze, IMHO. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
My4tic 1 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2011 Ok, zainstalowany Debian 6, Apache, php, mysql, pureftpd i pare innych rzeczy. Wszystko jest ok poza tym, że Pure-ftpd jest 'offline' w ISPConfig. W czym może być problem? Instalacja na podstawie http://www.howtoforge.com/perfect-server-debian-squeeze-with-bind-and-dovecot-ispconfig-3 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2011 A jak łączysz się na ftpka to wylatuje Ci błąd, czy działa? Sprawdź error logi, spróbuj go uruchomić z ssh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
My4tic 1 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2011 Błąd: Uwierzytelnianie nie powiodło się. Błąd: Błąd krytyczny Błąd: Nie można połączyć się z serwerem W netstat nie wiedzę żeby coś nasłuchiwało na porcie 22/21... z ssh czy bez - nie idzie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2011 A jak próbujesz uruchomić pureftpd to powinno Ci wywalić jakiś błąd i w logach zapisać też więc zobacz co to za błąd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
My4tic 1 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2011 Wpisuje: /etc/pure-ftpd-mysql start Dostaje: starting ftp server: Running /usr/sbin/pure-ftpd-mysql-virtualchroot -l mysql:/etc/pure-ftpd/db/mysql.conf -l pam -u 1000 -b -D -E -Y 1 -A -O clf/var/log/pure-ftpd/transfer.log -8 UTF-8 -H -B Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2011 (edytowany) Więc zobacz logi Poza tym lepszy od Apache jest Lighttpd, możliwości te same, jak nawet nie większe, i o wiele mniej zżera zasobów, obsługuje wszystko to co Apache Edytowano Listopad 3, 2011 przez ToFFiK (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TabNet 7 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2011 Więc zobacz logi Poza tym lepszy od Apache jest Lighttpd, możliwości te same, jak nawet nie większe, i o wiele mniej zżera zasobów, obsługuje wszystko to co Apache Lighttpd obsługuje pliki .htaccess ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
My4tic 1 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2011 (edytowany) Odpaliłem. Wywaliłem plik TLS z konfiguracji FTP i poszło. FTP online Edytowano Listopad 3, 2011 przez My4tic (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach