ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 Mam problem, ponieważ mam na swoim serwerze stronę www i aplikacje, na otwarciu projektu znalazło sie parę osób które chciały go zakłócić, więc atakowali mi serwer www, co mnie zdziwiło atakowali samego Apache'a a nie sama aplikacje która była wdg. podatniejsza, ale apache wytworzył dziesiątki podprocesów co równało sie z tym że procek padał, w ostatniej chwili wyłączylem apachea i wszystko było OK już nie atakowali dalej, wiec pewnie mój słaby punkt to własnie apache, dlatego mam pytanie jak go zabezpieczyć, lub jeszcze lepiej jak zabezpieczyć cały serwer przez DDoSem i innymi atakami, a najlepiej też jak włączyć logowanie IPTABLES / Apache kto jest takim natretem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 (edytowany) Polecam zainteresować się: http://opensource.adnovum.ch/mod_qos/ http://www.zdziarski...og/?page_id=442 mod_qos, ma naprawdę spore możliwości. Pamiętam, że sprawiał kiedyś problemy. Obecnie używam na serwerach paru klientów i w zasadzie żadnych poważnych problemów nie odnotowałem. mod_evasive, jest raczej dużo prostszym modułem. Czasem najlepsze to co najprostsze. ; ) Edytowano Październik 1, 2011 przez malu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 Poszukaj w Google, jest sporo poradników. Serwer zabezpiecza sie pod daną konfigurację softwarową. Tutaj liczy się doświadczenie. Jeśli nie wiesz jak, to zatrudnij kogoś. Samemu nie wyraziłeś żadnych chęci znalezienia czegokolwiek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 Aimer, ja zainstalowałem już parę skryptów na evasive, fail2ban, eaccelerator żeby lepiej pracował, ale to mało dało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Październik 2, 2011 iptables connlimit Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2011 (edytowany) Coś takiego bedzie działać? Nie chcę zepsuć sobie iptables bo później jeszcze sie do niego nie dostanę /sbin/iptables -A INPUT -p tcp --syn --dport 80 -m connlimit --connlimit-above 20 -j REJECT --reject-with tcp-reset http://www.cyberciti...n-limits-howto/ Edytowano Październik 2, 2011 przez ToFFiK (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Październik 2, 2011 Tak, zezwoli na utrzymanie 20 połączeń per IP dla portu 80. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2011 iptables: No chain/target/match by that name To chyba nie za dobrze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2011 Coś nie tak w składni, konfiguracji masz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Październik 2, 2011 Nie iptables -A, a iptables -I Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2011 Dalej to samo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vlop 32 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2011 Dalej to samo a pokaż wynik lsmod Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach