Dexieco 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2011 Siemka, mam pytanie do was. Czy orientuje się ktoś z was może mi doradzić jak jest z tworzeniem publicznego punktu WIFI przy punkcie zarobkowym. tzn. Założyłem kuzynowi w 'kawiarni' Punkt Wifi i dziś słyszę. Że od publicznego HotSpotu mam odprowadzać jakieś podatki. Usłyszałem że to jak z tym Zaiksem .. Jak puszczam radio w salonie fryzjerskim to mam płacić tantiemy... Tak samo niby z wifi, jak ludzie korzystają to przy okazji zamówią kawę albo coś innego.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vet0 19 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2011 Nigdy o tym nie słyszałem ale jeśli to prawda to ten kraj jest CHORY całkowicie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2011 Osobiscie mysle, ze to bzdura. Nigdy czegos takiego nie slyszalem, a w temacie wifi conieco wiem. Zreszta byloby to nielogiczne, bo zaiksy sa dla artystow, a "podatek od hostspota" szedl by do kogo? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2011 a "podatek od hostspota" szedl by do kogo? No jak to? Do partii aktualnie rządzącej. Nie słyszałem o takim podatku Jeszcze trochę to trzeba będzie płacić za chodzenie po chodnikach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2011 Może autor tematu slyszał o tym: http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/533425,bezplatne_hotspoty_pod_kontrole_uke.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dexieco 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2011 mhm... Źle sprecyzowałem pytanie, nie chodzi mi tu o płacenie Zaiksowi za HotSpota. Czy ogólnie muszę odprowadzać za to podatek, jak by nie patrzeć zarabiam na tym. Potencjalny klient widzi WIfi więc wchodzi, m.in. Kupuje kawę, ciastko lub co innego .. Co do twojego Posta Marku, AP i tak będzie wyłączany przy zamykaniu kawiarni.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pienio69 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2011 mhm... Źle sprecyzowałem pytanie, nie chodzi mi tu o płacenie Zaiksowi za HotSpota. Czy ogólnie muszę odprowadzać za to podatek, jak by nie patrzeć zarabiam na tym. Potencjalny klient widzi WIfi więc wchodzi, m.in. Kupuje kawę, ciastko lub co innego .. Nie ,nie musisz. Czy to co płacisz od produktów które sprzedasz to zbyt mało? Zastanawia mnie tylko,czy jest to zgodne z umową która się otrzymuje od dostawcy łącza... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dexieco 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2011 @Pienio ISP wyraził zgodę, a nawet na ' bramie ' na prośbę ograniczył ruch do www, i pop3/smtp . Inne takie jak p2p Block.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 Zgoda ISP to jedno, a druga sprawa to konieczność monitorowania i logowania publicznego punktu dostępowego w zakresie retencji danych telekomunikacyjnych ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dexieco 6 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 Zgoda ISP to jedno, a druga sprawa to konieczność monitorowania i logowania publicznego punktu dostępowego w zakresie retencji danych telekomunikacyjnych ;-) A mógłbyś wyjaśnić bardziej łopatologicznie? Nie jestem obeznany w słownictwie TeleIinformatycznym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pienio69 4 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 A mógłbyś wyjaśnić bardziej łopatologicznie? Nie jestem obeznany w słownictwie TeleIinformatycznym Chodzi o zapis logów wszystki użytkowników... kto co robi etc. Ktoś może coś nawywijać ,i później właściciel mógłby mieć problemy z tego powodu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 Troche sobie nie wyobrazam logowania ruchu z hot spotu. Musialbys kazdego wylegitymowac i przypisac do konkretnego adresu... no wlasnie jakiego? MAC? To jest faktycznie problem, bo najprosciej jakis numer zrobic z hot spotu. Choc znakomita wiekszosc tego typu punktow puszcza tylko ruch na portach 80 i 443. Np. w McDonaldzie zapomnij o sprawdzeniu poczty przez POP3/IMAP. Majac tylko dostep do WWW w zasadzie jakiegos wielkiego przekretu sie nie wywinie. Najwyzej kogos naciagnie na Allegro albo na WHT na licencje DA. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 McDonald'owi trzeba przyznać, że ich hotspoty są jednymi z bardziej profesjonalnych. Bezpośrednie połączenia są wycięte (generują icmp net unreachable), a port www i gadugadu lecą przez transparentne socks proxy, które np. nie lubi frazy "allegro.pl" wewnątrz pakietów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach