Igorek 26 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Mam już VPS, nie ważne gdzie, nie ważne skąd, ale ważne, że mam. Jaki najlepiej system wybrać. Zastanawiałem się nad Ubuntu oraz Debian. Tylko z nimi miałem styczność, słyszałem, że często wykorzystywana jest fedora, bądź centos. By może ważna rolę jaki system sprawią parametry. Dysk: 40 GB ram: 512 MB Procek 1,7 GHZ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Wybierz taki który znasz najlepiej, jak zaczynasz to spróbuj Ubuntu lub Debian. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Jeżeli jesteś początkującym w tej materii to tak jak doradził MZone czyli Debian albo Ubuntu (z naciskiem na tego pierwszego). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 (edytowany) Debian jest najlepszym linuxem na początek, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby go używać do zastosowań profesjonalnych. Edytowano Wrzesień 28, 2011 przez kaszub1136 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 dzięki A moje pytanie. Jak podzielić ten dysk te 40 GB, tak bym miał do swojej dyspozycji dużo miejsca i by wszytko dobrze działało. Bo szukałem ale nic konkretnego, nigdzie nie znalazłem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Po co ci dzielenie dysku na VPSie? Po instalacji z panelu VPSa bedziesz mial wszystko gotowe/z zainstalowanym gołym systemem. Sent from my GT-I5700 using Tapatalk Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Słuchaj to nie do końca czysty VPS, ponieważ jest w można powiedzieć, że dedyk. Gdyż dogadałem się z informatykiem w szkole i mogę się podpiąć pod łącze szkole i nie ma problemów, tylko mam sobie wszystko skonfigurować. Więc przepraszam za błąd. Jest to dedyk w takowym razie. Więc jak mam ten dysk podzielić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 Jeśli się uczysz, to nie dziel dysku, tylko poświęć tyci na swapa, a reszte na korzeń / Jak nabierzesz wprawy, to wtedy będziesz wiedział, jak poszczególne elementy poumieszczać, żeby było ładnie, bezproblemowo i bezpiecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 czyli na swap powiedzmy 1 GB, i reszta na /, i bez partycji /home Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2011 czyli na swap powiedzmy 1 GB, i reszta na /, i bez partycji /home Dokładnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Wrzesień 29, 2011 dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 przy instalacji debiana nie mam opcji wybrania partycji swap mam tylko / /boot /home tmp usr var srv opt usr/local gdy wprowadziłem ręcznie /swap to wyskoczył komunikat, że nie wybrano takiej partcyji. Zainstalowałm bez niej czy będzie dziłąć dobrze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 (edytowany) Bo to się nazywa przestrzeń wymiany i widoczna jest w rodzajach systemu plików. Rób reinstall. Edytowano Październik 1, 2011 przez tym (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 czyli co będę musiał wybrać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2011 Wystarczy że wybierzesz automatyczne partycjonowanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
king_arthur 30 Zgłoś post Napisano Październik 14, 2011 System plików pod swap to... swap lub przestrzeń wymiany (w zależności od instalatora, lecz to tak naprawdę to samo). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach