Cameleon 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 25, 2011 (edytowany) Dedykowany serwer, mam na nim problem z godziną, rozjeżdża się godzinka, około 2 godzin. Na poprzednim miałem ustawione CET i wszystko było ok, ale na tym nie umiem ustawić. Poniżej kilka szczegółów: W systemie mam ustawiony czas na UTC W /etc/@localtime dowiązanie do /usr/share/zoneinfo/Europe/Warsaw (plik w nagłówku ma UTC0) W /etc/sysconfig/clock ZONE="Europe/Warsaw" UTC=true ARC=false CET=false W /etc/adjtime UTC Zainstalowany ntpd z synchronizacją Eksperymentowałem z komendami hwclock --systohc --directisa --utc Instalowałem też rdate, po synchronizacji, lipa, czas znów 2godziny w tył. Teraz testuję ręczną aktualizację czasu przez date i wyłączenie ntpd, bo to on mi chyba zaktualizował czas na złą godzinę. Zagadka lasu, przewertowałem sporo tematów na ten temat, próbowałem różne konfiguracje nic nie działa jak na razie. Co specyficzne nie wiem jak zmienić z UTC na CET, sama zmiana w /sysconfig/clock nic nie daje. Specs: Xeon, Centos 5.3 Byłbym wdzięczny za pomoc bo już mnie zalewa ! Edytowano Wrzesień 25, 2011 przez Cameleon (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Wrzesień 25, 2011 (edytowany) Tu masz arta na temat zmiany strefy: http://www.cyberciti...ne-tz-variable/ Edytowano Wrzesień 25, 2011 przez MZone Group (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Wrzesień 25, 2011 (edytowany) Proszę date -s '2011-09-25 19:13' /sbin/hwclock --systohc Edytowano Wrzesień 25, 2011 przez romix (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cameleon 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2011 no teraz jest dobrze po dowiązaniu na /usr/local/zoneinfo/CET /etc/localtime Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach