laxton 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2006 Vitam. MOje pytanie dotyczy WHOIS. Mianowicie jak sprawdzam domene *.org to ma dane dotyczace: -Registrant -Admin -Tech Kim jest Registran, kim Admin i kim Tech?? Na moje myslenie Registrant to osoba ktora (dla przykladu) ma dostep do Panelu Klienta w nazwa.pl, Admin do Abonent domeny (ustanowiony przez Registrant), Tech - Admin domeny (????) Jezeli jest tak jak ja mysle to prosze o potwierdzenie, jezeli inaczej to prosze o wyjasnienie. dzieki, pozdrawiam Laxton Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Konrad.K 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2006 Registrant - O ile sie nie myle, są to dane rejestratora, czyli miejsca w którym została zarejestrowana, np. przy domenach z AZ.PL jest tam "Albert Jerka AZ.PL" czy jakoś tak Admin - Prawny właściciel domeny Tech - Np. przy rejestracji domeny w az.pl podaje sie oddzielnie dane wlasciciela i osoby odpowiedzialnej technicznie za ta domene, zatem to jest chyba to drugie. Jeśli wprowadzam usera @laxton w błąd, to przepraszam i prosze mnie poprawić, ale wydaje mi się że dobrze mówie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bezsciemy 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2006 Registrant to właściciel domeny - powinny byc Twoje dane Admin to firma lub osoba administrująca domena. I tutaj parę słów wyjaśnienia. Jeżeli chcesz swobodnie dysponować domeną powinny być Twoje dane, a szczególnie zawsze aktualny adres mailowy.Na adres mailowy wpisany w kontakcie administracyjnym wysyłane są wszystkie informacje od właściwego rejestratora domeny (nie mylić z polskim rejestratorem) Np w przypadku transferu - przeniesienia domeny do innego rejestratora potwierdzenie transferu wysyłane jest na adres wpisany w kontakcie administracyjnym. Jeżeli nie jest to Twój adres możesz łatwo pozbyć się domeny. Bardzo często polscy rejestratorzy wpisują tam swoje dane. Tech to kontakt z firma, osobą odpowiedzialną za wpisy domeny na serwerach DNS, ale ten zapis nie ma większego znaczenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
laxton 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2006 Dzieki za wyjasnienia Juz wiem wszystko Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach