Marek607 655 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2011 Witam. Chciałem prosić o poradę. Czy jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności będąc pośrednikiem w sprzedazy licencji muszę odprowadzać jakiś podatek?? Powiedzmy że chciałbym być pośrednikiem w sprzedazy licencji DA. Jakie obowiązują mnie wtedy stawki podatku, czy mogę wystawić rachunek/fakturę, czy sprzedając licencje bez faktury jestem do czegoś zobowiązany?? Prosiłbym o pomoc w wyjaśnieniu tych kwestii bąśx też nakierowanie na linki/przepisy itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2011 Jest przychód, jest podatek. Jak chcesz wystawiać faktury nie będąc płatnikiem VAT? Przejdź się do jakiegoś biura rachunkowego, tam Ci poradzą co i jak, na pewno lepiej na tym wyjdziesz niż na poradach z netu - wiem coś o tym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pokoleniex 18 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2011 Przede wszystkim musisz prowadzic dzialanosc Podatek, to chyba jasna sprawa, ze trzeba odprowadzic. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sshd 127 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2011 - aby wystawiać rachunki musisz mieć DG - jak chcesz wystawiać faktury to oprócz DG musisz być Vatowcem Jeżeli chcesz być tylko pośrednikiem rozmów się z autorami skryptu ( licencji ) aby oni opłacali za ciebie podatek od twojej prowizji unikniesz w tedy faktur i DG. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TabNet 7 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2011 Ciekawą opcją mogą być też Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości Jeśli chcesz, to napisz na PW/GG - opiszę Ci co i jak. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grzecho 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2011 Tak naprawdę to zastanów się czy planujesz tego dużo sprzedawać? Bo jak sprzedasz 2-3 licencje to rejestrowanie firmy się nie opłaci. Lepiej inkubatorami sie zainteresować jak TabNet wyżej wspomniał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach