kamil2234 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2011 (edytowany) Jak mogę sprawdzić skąd mam mapowane reguły iptables przy uruchamianiu systemu? Dałem coś takiego : iptables-save > /etc/apf/internals/.apf.restore Sprawdziłem czy zmiany jakie wprowadziłem się zapisały /etc/apf/internals/.apf.restore(są zapsane). Dałem reboot systemu i potem po restarcie gdy wchodzę w plik /etc/apf/internals/.apf.restore zmian wcześniejszych nie ma . Tak więc skąd system ładuje te reguły i dlaczego nadpisał mi ten plik ? Jak mam to odszukać w debianie ? Edytowano Wrzesień 20, 2011 przez kamil2234 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2011 System APF nie wymaga operacji save/restore. Wszelkie modyfikacje regułek winny być dokonywane w skrypcie bezpośrednio, gdyż APF podczas startu zapory sam wygeneruje na podstawie aktualnej konfiguracji obowiązujący zestaw... Napisz może co Ci nie pasuje w APF, a łatwiej będzie nam pomóc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2011 Jeżeli ta reguła jest inną niż te które można uzyskać z konfiguracji, możesz dopisać np. do pliku /etc/apf/firewall Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach