Speedy 10 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2011 Witam, szukałem w internecie jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi mam zapytanie typu SELECT id FROM tabela WHERE kolumna1 > 0 AND kolumna2 < 20 Kolumna1 posiada wiele wartości, prawie tak unikalne jak ID Kolumna2 posiada głównie zero. Próbowałem pojedynczych indeksów na obie, próbowałem złożonego indeksu, przy wykonaniu DESCRIBE pokazuje mi, że nie ma indeksów możliwych do wykorzystania, czy ktoś wie o co może chodzić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2011 A co pokazuje EXPLAIN SELECT id FROM tabela WHERE kolumna1 > 0 AND kolumna2 < 20 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Speedy 10 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2011 (edytowany) select_type: SIMPLE type: ALL possible_keys: klucz1, klucz2, klucz_złozony_z_1_i_2 key NULL key_len NULL ref NULL rows 8498 ExtraUsing where o dziwne rano pisało że nie ma kluczy możliwych, teraz są, ale i tak żadnego nie bierze pod uwagę 8498 to liczba wszystkich rekordów w tej tabeli. Edytowano Wrzesień 16, 2011 przez Speedy (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2011 Widocznie optymalizator uznał, że nie trzeba korzystać z kluczy, zresztą jeżeli komumna1 jest prawie unikalna to to i index nic nie pomoże. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Speedy 10 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2011 Ok, dzięki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach