jensej 2 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Witam od miesiąca mam internet z netii, po rozmowie z konsultantką dowiedziałem się, że prędkość internetu jaką będą nam dostarczać będzie się wahać pomiędzy 12 Mbs do 20 Mbs. Jednak wynika z tego dziwna sprawa: Gdy robie test na speedtest.pl prędkość przez pierwsze 5 sekund wynosi około 13mb/s a zaraz po tym spadam do 5-6. I Tutaj pytanie do Was czy to błąd leży po mojej stronie czy Netii? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Po pierwsze jakiego systemu używasz ? Jeśli jest to windows to nie dziw się że prędkość jest wolna. Po drugie używasz wi-fi czy kabla? Jeśli wi-fi to połącz się kablem i w tedy sprawdź prędkość. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Po pierwsze jakiego systemu używasz ? Jeśli jest to windows to nie dziw się że prędkość jest wolna. Po drugie używasz wi-fi czy kabla? Jeśli wi-fi to połącz się kablem i w tedy sprawdź prędkość. na kablu to samo. No windows 7 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Jeśli jest to windows to nie dziw się że prędkość jest wolna. Co ma system operacyjny do szybkości internetu :-)? Spróbuj wysycić łącze kilkoma połączeniami pobierając plik z jakiegoś dobrego serwera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 (edytowany) Jeśli używasz adapterów przez gniazdo elektrycznie prędkość strasznie spada, nawet o ponad 50%. Sprawdź na innym routerze, kup jakiś lepszy i prawdopodobnie będziesz miał poprawę. Jeśli jest to windows to nie dziw się że prędkość jest wolna. Eeee nie jestem zwolennikiem Windowsa ale to i tak nie ma nic do rzeczy tutaj, po zmianie routera u nas prędkość podskoczyła z 4 do 35 Mb/s Edytowano Sierpień 31, 2011 przez MZone Group (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Co ma system operacyjny do szybkości internetu :-)? Spróbuj wysycić łącze kilkoma połączeniami pobierając plik z jakiegoś dobrego serwera. mozesz cos polecic? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Spróbuj przetestować połączenie w speedtest.net na serwerze z Warszawy. W moim przypadku zawsze pokazuje max łącze (również mam netię). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 dalej 6. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 (edytowany) A próbowałeś tego testera?: http://tester.netia.pl/ Edytowano Sierpień 31, 2011 przez MZone Group (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 To widocznie masz 6mbps. Jak możesz to zobacz jeszcze w jakiś sposób synchronizację na tym śmiesznym modemie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Co ma system operacyjny do szybkości internetu :-)? Nie wiem co ma ale jak kiedyś niestety używałem windowsa prędkość (miałem 25 Mb/s) dochodziła do max 10 Mb/s teraz gdy używam ubuntu prędkość przekraczała to gwarantowane 25 Mb/s (było 28) więc musiałem zakładać ograniczenia żeby nie wytracać pakietów. Po zmianie systemu wręcz odczułem ulgę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mSurf.eu Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Nie wiem co ma ale jak kiedyś niestety używałem windowsa prędkość (miałem 25 Mb/s) dochodziła do max 10 Mb/s teraz gdy używam ubuntu prędkość przekraczała to gwarantowane 25 Mb/s (było 28) więc musiałem zakładać ograniczenia żeby nie wytracać pakietów. Po zmianie systemu wręcz odczułem ulgę. Potwierdzam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 U mnie 6mbit/s zawsze jest te 6 (jeżeli nie ma awarii). Dzwoniłeś do Netii? I może warto sprawdzić w różnych godzinach (u mnie po północy najlepiej działa) lecz mam neostradę. Może mają jakąś awarię? U mnie neostrada ma 2 awarię w ciągu tego roku z czasem naprawy 3mc każda (mam problemy od lutego:D) i w godzinach 18:00 = 23:30 mam praktycznie wyssany internet 6 działa jak 512<-> 1 (czasem jak symetryk 128 ) więc może to samo jest u nich? Polecam zadzownić. Później zadzwoń do biura obsługi i złóż reklamację - będziesz płacił jakieś grosze za ten internet Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Polecam zadzownić. Później zadzwoń do biura obsługi i złóż reklamację - będziesz płacił jakieś grosze za ten internet Nic mu to nie da i nie dostanie żadnej zniżki przy opcji "Jaki masz drut taki masz internet" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Tak wgl. to ty masz ADSL czy HFC ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 (edytowany) Nic mu to nie da i nie dostanie żadnej zniżki przy opcji "Jaki masz drut taki masz internet" pani sprawdzała drut mówiła że będzie miedzy 10 a 20 ADSL Edytowano Sierpień 31, 2011 przez jensej (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Nic mu to nie da i nie dostanie żadnej zniżki przy opcji "Jaki masz drut taki masz internet" Jasne lepiej żeby siedział na tyłku i myślał co jest problemem... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 (edytowany) Jasne lepiej żeby siedział na tyłku i myślał co jest problemem... Przecież tutaj nie ma problemu. Ma zapewne stary "drut", a Netia wywiązuje się z umowy. W umowie nie ma informacji, że prędkość będzie taka i taka. Zaloguj się na modem i sprawdź ta synchronizacje... Dla porównania u mnie (STARA umowa DO 20mbps): W praktyce jest cały czas ponad 22mbps :-) Edytowano Sierpień 31, 2011 przez webh.pl (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Polecam pobrać sobie plik testowy z ftp.atman.pl i zobaczyć jaką osiągasz prędkość. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 (edytowany) dokładnie czego mam szukać, nie bardzo rozumie :synchronizacja". Edytowano Sierpień 31, 2011 przez jensej (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 W praktyce jest cały czas ponad 22mbps :-) Zablokuj w routerze żeby nie przekraczało 20 Mb ponieważ w takiej sytuacji wytracasz pakiety a w rezultacie rzeczywista prędkość będzie wolniejsza bo wytracone pakiety będziesz musiał wysłać jeszcze raz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Przecież to ewidentnie internet 6 Ja mam podobny rezultat; A czy miałeś może tak że dali ci 6 a później sobie zwięszyłeś czy od razu miałeś mieć 20? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Zablokuj w routerze żeby nie przekraczało 20 Mb ponieważ w takiej sytuacji wytracasz pakiety a w rezultacie rzeczywista prędkość będzie wolniejsza bo wytracone pakiety będziesz musiał wysłać jeszcze raz. Co za głupoty. Żadnych pakietów "nie wytracam", a internet działa bardzo dobrze. Odnośnie synchronizacji to zobacz jak zapina się modem czyt. z jaką prędkością. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 Co za głupoty. Żadnych pakietów "nie wytracam", a internet działa bardzo dobrze. Kłania się teoria sieci. W praktyce nie jest to jakiś zauważalny problem ale pakiety jednak wytracasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2011 (edytowany) Sprawdź co ci router mówi Zaloguj się i powinna być informacja o połączeniu Np. u mnie: Downstream Upstream Data Rate : 7456 640 kbps Edytowano Sierpień 31, 2011 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach