mahatma 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2006 Witam Moj problem polega na tym ze od 2 dni nie moge ustawic dns w OVH i oni tez nie wiedzo zo z tym zrobic? Chyba? mam tsm serwer dedykowany na RH7.2 dodalem domene i teraz pytanie co zrobic aby po wpisaniu w przegladarce np. poczta.domenamoja.pl otwieralo sie nsXXXXX.ovh.net/cgi-bin/sqwebmail a po wpisaniu admin.domenamoja.pl otwieralo sie http://nsXXXXX.ovh.net/cgi-bin/qmailadmin szukam i nigdzie nie moge dostac odpowiedzi. Prosze o pomoc Gdzie i co mam zmienic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2006 Witam, podepnij domeny i zrób virtuale Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2006 podpiolem domeny zrobilem virtuale ale po wpisaniu adresu np poczta.domena.pl pojawia sie qmail i ok ale w pasku adresu pojawia sie adres serwera http://nsxxxxx.ovh.net/cgi-bin/sqwebmail?index=1 a ja chce aby pozostal poczta.domena.pl dostalem odpowiedz od ovh najpierw ze: Jeżeli chodzi o aliasy, to dla każdej domeny proszę stworzyć wpis typu: mail.nazwadomeny.tld CNAME *nsXXXX.ovh.net/cgi-bin/qmailadmin* potem ze: 2. Jeżeli chodzio tworzenie aliasów, o których rozmawialiśmy wcześniej to nie można zrobić tego poprzez pole CNAME, ponieważ Qmail jest wkompilowany w cgi. Można to zrobić tworząc subdomenę i tworząc dla niej plik .htaccess z zawartością: Redirect permanent / http://nsXXXX.ovh.net/cgi-bin/qmailadmin. a teraz dostalem podpowiedz z kei.pl ze: 1 trzeba w domenie glownej spworzyc subdomeny ktore beda wskazywaly na qmaiadmina i qmaila czyli np poczta.nsxxxxx.ovh.net i admin.nsxxxxx.ovh.net nastepnie w domenach w ktorych chcemy mies takie subdomeny tworzymy aliasy i tu nie rozumiem mowil o jakims alias.poczta* a w apaczu aliasservery. moze to komus gdzies dzwoni? ja szukam tego rozwiazania aby po wpisaniu np poczta.domena.pl wyskaiwal qmail a po wpisaniu admin.domena.pl wyskakiwal qmailadmin ale aby w pasku adresu nadal byl widoczny adres poczta.domena.pl POMOCY Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pug123 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2006 dostalem odpowiedz od ovh najpierw ze:Jeżeli chodzi o aliasy, to dla każdej domeny proszę stworzyć wpis typu: Chyba nie chcesz w dnsie takiego tworu stworzyc?Typu rekordu Cname uzywa sie do deklarowania nazw alternatywnych np. jesli masz www IN A 1.1.1.1 (czyli ip adres) to mozesz potem zrobic ftp IN CNAME www Czyli wskazac,ze ftp jest na tym samym adresie co www. potem ze:2. Jeżeli chodzio tworzenie aliasów, o których rozmawialiśmy wcześniej to nie można zrobić tego poprzez pole CNAME, ponieważ Qmail jest wkompilowany w cgi. Można to zrobić tworząc subdomenę i tworząc dla niej plik .htaccess z zawartością: Redirect permanent / http://nsXXXX.ovh.net/cgi-bin/qmailadmin. IMHO jesli robisz redirecta to w adresie musi sie pojawic miejsce gdzie przekierowywujesz. nastepnie w domenach w ktorych chcemy mies takie subdomeny tworzymy aliasy i tu nie rozumiem mowil o jakims alias.poczta* a w apaczu aliasservery.moze to komus gdzies dzwoni? Dyrektywa alias dziala tak. Alias /poczta /home/www/poczta Czyli po jednej stronie sciezka wirtualna, ta ktora user wpisuje w przegladarce czyli: www.domena.pl/alias a po drugiej lokalna na dysku - czyli gdzie to jest. pozdr, Marcin Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2006 wszystko jest ladnie przekierowanie dziala ane niestety w pasku adresu pojawia sie pelna sciezka serwera a ja nie chce aby uzytkownicy zamiast swojej domeny widzieli pelan sciezke do serwera np mail.cleanpol.com jak wpiszesz to przekierowuje tam gdzie powinno ale tez zmienia adres Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pug123 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2006 wszystko jest ladnie przekierowanie dziala ane niestety w pasku adresu pojawia sie pelna sciezka serwera a ja nie chce aby uzytkownicy zamiast swojej domeny widzieli pelan sciezke do serweranp mail.cleanpol.com jak wpiszesz to przekierowuje tam gdzie powinno ale tez zmienia adres Ale uzywasz .htaccess ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2006 tak tez ale probowalem i bez Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gb 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2006 Jestem pewien ze OVH dokladnie wie jak to zrobic i posiada odpowiednich ludzi aby to zrobili. Pytanie jednak do autora watku: zakupiles uslugi ze wsparciem systemu operacyjnego oraz "uslug" czy jedynie czysta usluge infrastrukturalna (serwer + pasmo) ? Jesli to drugie to prosze nie oczekuj od OVH wiecej anizeli kupiles. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach