Glibnes 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2011 (edytowany) Witam, chciałbym ustawić, aby user po wejściu w katalog pma (w głównym katalogu strony) mógł wejść sobie do phpMyAdmina, którego mam w /usr/share/phpmyadmin Próbowałem już parę ustawień vhosta, ale niestety nic mi nie wychodzi, a dokumentacja nginxa nie jest zbyt przyjazna... Mógłby ktoś trochę pomóc lub chociaż nakierować? Edytowano Sierpień 25, 2011 przez Glibnes (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2011 http://wiki.nginx.org/HttpCoreModule#alias Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Glibnes 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2011 Dodałem: location /pma/ { alias /usr/share/phpmyadmin; access_log /var/log/nginx/phpmyadmin/access.log; error_log /var/log/nginx/phpmyadmin/error.log; index index.php; } I niestety nadal nie trybi. (w poniższym wypadku przestaje w ogóle tworzyć logi w podanym przeze mnie katalogu: location /pma/ { alias /usr/share/phpmyadmin/; access_log /var/log/nginx/phpmyadmin/access.log; error_log /var/log/nginx/phpmyadmin/error.log; index index.php; } Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2011 location ~ \.php$ { include /etc/nginx/fastcgi_params; fastcgi_pass 127.0.0.1:9000; fastcgi_index index.php; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /usr/share/phpmyadmin/$fastcgi_script_name; include fastcgi_params; } Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Glibnes 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2011 (edytowany) PHP mam tak podpięte: location ~ .php$ { try_files $uri $uri/ =404; fastcgi_split_path_info ^(.+\.php)(.*)$; fastcgi_pass php_fpm; fastcgi_index index.php; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; include /etc/nginx/fastcgi_params; fastcgi_param QUERY_STRING $query_string; fastcgi_param REQUEST_METHOD $request_method; fastcgi_param CONTENT_TYPE $content_type; fastcgi_param CONTENT_LENGTH $content_length; } Nie można by tego przerobić, żebym nie musiał dodawać następnego wpisu? Edytowano Sierpień 26, 2011 przez Glibnes (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2011 fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; Osobiście jednak spróbowałbym fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /usr/share/phpmyadmin/$fastcgi_script_name; Bo nie wygląda to na inny problem - choć mogę się mylić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Glibnes 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2011 fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; Osobiście jednak spróbowałbym fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /usr/share/phpmyadmin/$fastcgi_script_name; Bo nie wygląda to na inny problem - choć mogę się mylić Tak, to w tym jest problem - i teraz chciałbym to jakoś naprawić, bo niezbyt lubię powtarzać kod Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
leo15 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2011 a nie łatwiej: ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www/phpmyadmin Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Glibnes 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2011 a nie łatwiej: ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www/phpmyadmin Łatwiej, i dlatego to zrobiłem (po poradzie jednego z użytkowników) parę dni temu. Temat do zamknięcia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach