marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2011 W związku z tym że w ovh jest teraz bezpłatna instalacja kkupiłem tam dedyka i zacząłem eksperymentować z centosem i VmWare. Stworzyłem na nim wirtualną maszynę z ubuntu 11.04 dokupiłem IP fail over i próbowałem je przypisać do tego VPS z ubuntu. Przy konfiguracji wirtualnej maszyny wybrałem (zgodnie z zaleceniami) połączenie mostkowe. Skonfigurowałem wszystko wg instrukcji z pomoc.ovh.pl ale na VPS'ie internetu nie ma. Oto moja konfiguracja: Plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0:0 na maszynie fizycznej DEVICE="eth0:0" ONBOOT="yes" BOOTPROTO="static" IPADDR="MOJE.IP.FAIL.OVER" NETMASK="255.255.255.0" BROADCAST="MOJE.IP.FAIL.OVER" GETWAY="IP.FAIL.OVER.254" Plik /etc/network/interfaces na maszynie wirtualnej auto lo eth0iface lo inet loopback iface eth0 inet static address IP.FAIL.OVER netmask 255.255.255.0 broadcast IP.FAIL.OVER post-up route add IP.DEDYKA.254 dev eth0 post-up route add default gw post-down route del IP.DEDYKA.254 dev eth0 post-down route del default gw IP.DEDYKA.254 Czy to konfiguracja jest zła czy może o czymś zapomniałem? Z góry dziękuję za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2011 1) Jakie VMware? 2) Co to jest GETWAY? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2011 VmWare server 1. GETWAY - tej linijki tam nie powinno być . Usunąłem ją i it tak nie dziła Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2011 Na maszynie fizycznej masz tylko wpis eth0. Na maszynie wirtualnej to, co masz w OVH:BridgeClient No i oczywiśnie nie możesz zapomnieć o przypisaniu wirtualnego MAC-to-IP w panelu OVH i aktywacji ip_forwardingu gdzieś w /proc/sys/net/... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2011 Adres MAC przypisałem. A jak aktywować tenm ip forwarding ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2011 Po co pytać o coś takiego jak wystarczy zapytać wujka Google'a, pierwszy wpis: http://www.ducea.com/2006/08/01/how-to-enable-ip-forwarding-in-linux/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2011 Wykonałem te czynności a połączenia nadal nie ma... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
phoenx 19 Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2011 (edytowany) VmWare server 1. GETWAY - tej linijki tam nie powinno być . Usunąłem ją i it tak nie dziła A nie masz możliwości instalacji VMware Server v2? Niestety nie znam v1, ale w v2 nie ma problemów z podłączeniem wirtualnych maszyn do sieci, czy to przez NAT, czy bridge i nic w systemie nie trzeba zmieniac, on sobie sam zarządza siecią, sam robi mostek i ma own dhcp daemon... Przez WWW jak tworzysz maszynę, wybierasz rodzaj połączenia i wszystko działa 'automagicznie'... Edytowano Sierpień 8, 2011 przez phoenx (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marmat00 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2011 Właśnie sobie poradziłem z tą konfiguracją. Używałem vmware server1 ponieważ OVH instalowało go domyślnie z systemem. Pomyślę o tym przejściu navmwareserwer 2 ponieważ instaluję to wszystko nie w celu kożystania lecz w celach poznawczych na czym to wszysko działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach