komar07 7 Zgłoś post Napisano Lipiec 27, 2011 Witam Mam przedziwny problem. Środowisko: serwer w ovh Cent OS 5 selinux disabled Apache + mpm-itk + php 5.2.17 + eaccelerator jako reverse proxy nginx na froncie Wszystkie stronki są trzymane na NAS z ovh, podmontowane jako NFS teraz już prawie bez parametrów: mount -t nfs -o soft,tcp,intr Testowane wcześniejsze parametry: mount -t nfs -o soft,noatime,nodiratime,tcp,intr,rsize=32768,wsize =32768,noacl,noexec,nodev,nosuid i teraz w czym problem: Mniejsze strony na których jest niewielki ruch działają prawidłowo i wszystko jest cacy. "Większe" na które wchodzi kilkanaście ludzików jednocześnie dostają dziwnej zwiechy od 10s nawet do minuty lub przestają się generować w połowie, ale te zwiechy występują dopiero po kilkunastu minutach od restartu apache. Po samym restarcie nawet te większe strony działają cacy. Wygląda to tak jakby wypełniał się jakiś bufor dla połączeń NFS dla danego użytkownika (piszę użytkownika bo jest mpm-itk i każda strona odpala cały proces apache z danym uid) i po prostu wszystko siadło. Widzę problem z NFS ponieważ w momencie gdy podepnę większą stronę lokalnie na dysku wszystko działa bez, żadnego problemu. W logach nic nie ma, nie ma żadnych błędów w połączeniach z NFS. Siedzę nad tym od 2 dni i skończyły mi się pomysły, ktoś się spotkał z takim problemem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Lipiec 27, 2011 (edytowany) spróbuj pokombinować z parametrami: sync, async , wdelay, no_wdelay oraz wyłącz cachowanie listy plików i katalogów dla każdego zapytania po NFS Edytowano Lipiec 27, 2011 przez hdmagc (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
komar07 7 Zgłoś post Napisano Lipiec 27, 2011 Nie mam żadnego wpływu na serwer NFS to dzierżawione rozwiązanie: http://www.ovh.pl/nas/nas_HA_600gb_specyfikacja_techniczna.xml Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach