Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 Kupilem dzis nowy dysk zewnetrzny na usb 1tb, ale zapomniałem spytac w komputerowym czy trzeba go sformatować, a więc trzeba? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 Kupilem dzis nowy dysk zewnetrzny na usb 1tb, ale zapomniałem spytac w komputerowym czy trzeba go sformatować, a więc trzeba? Zależy. Ale jeśli zadajesz takie pytanie, to odpowiedź dla ciebie brzmi: nie trzeba. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 (edytowany) Ale jednak sformatuje on ma jakis mi nie znany typ danych vfat Aby dane z dysku były widziane pod windowsem i linuxem to najlepiej wybrac typ NTFS? Edytowano Lipiec 23, 2011 przez thetox (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 Tak, zrób NTFS i pamiętaj, że w linuxie musisz mieć obsługę tego FSa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 Ale jednak sformatuje on ma jakis mi nie znany typ danych vfat Aby dane z dysku byĸy widziane pod windowsem i linuxem to najlepiej wybrac typ NTFS? Vfat nieznany? Też jest widziany pod windowsem i pod linuksem, z tym że nie obsługuje windzianego systemu uprawnień. To jaki format filesystemu wybrać zależy po prostu od tego, do czego jest ci ten dysk potrzebny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 (edytowany) Bede tam trzymał dane pobrane z internetu czyli filmy muza zdjęcia z aparatu czyli same pierdoły Znam takie formaty ext2 ext3 ext4 fat, fat32, ntfs. Edytowano Lipiec 23, 2011 przez thetox (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 Bede tam trzymał dane pobrane z internetu czyli filmy muza zdjęcia z aparatu czyli same pierdoły Znam takie formaty ext2 ext3 ext4 fat, fat32, ntfs. Tylko zwróć uwagę na ograniczenie wielkości pliku do 2GB w fat i 4GB w fat32. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 Nie czaje co z tymi ograniczeniami formatuje już na NTFS Mogę zarazem wrzucic 2GB max a nie np 10GB za zamachem bo nie czaje o co chodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość GrandBB Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 Chodzi o pojedynczy plik. Tylko zwróć uwagę na ograniczenie wielkości pliku do 2GB w fat i 4GB w fat32. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 FAT'a ktoś używa jeszcze? Przecież tam pojedynczy chunk ma aż 32 KB Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 (edytowany) FAT pewnie juz nikt nie uzywa jak miałem xp na początku jak zoastał wydany, to juz wybrałem format z NTFS a dawno dawno to było Teraz to dysk mi się w lapku grzeje 55 stopni choć nigdy nie sprawdzałem temperatur tak jakoś dziś mnie wzięło Wentylator się włącza różnie, można jakoś samemu wymusić włącznie wentylatora? Edytowano Lipiec 23, 2011 przez thetox (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2011 Fata używa o wiele więcej ludzi niż NTFS-a. W prawie każdym cyfrowym aparacie fotograficznym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach