kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Witam Mam taki problem bo kupiłem malego vps i zacząłem sam się bawić w instalacje zainstalowałem apache php i ftp ale dodalem uzytkownika do ftp wrzucilem cos tam ale jak chce wejsc przez strone na to to tego nie ma masz adres:http://195.117.191.6/mailer co moze być przyczyną??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Ten plik wrzuciłeś do /var/www czy do /home/user bo jak zainstalowałeś ProFTPd, dodałeś usera, zalogowałeś się na niego przez FTP to jesteś w katalogu /home/user Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 a świstak siedzi i patrzy w szklaną kule przez fusy na dnie szklanki.... odpowiednia konfiguracja katalogu ftp odpowiednia konfiguracja katalogu glownego apache lub vhosta odpowiednie opony w zależności od nawierzchni i pory roku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 wrzucałem do home/user i nie wyświetla na stronie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Katalog WWW znajduje się w /var/www a nie w /home/user Jeśli ma się znajdować w /home/user to musisz zmienić ścieżkę. Ale jak chcesz to możesz zeedytować plik /etc/passwd znaleźć tam użytkownika i mu zmienić katalog domowy, nadać mu prawa do zapisu/odczytu katalogu /var/www zalogować się ponownie i już Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 ale jak chce edytować ten plik i zapisać to nie da rade bo daje nadpisz i jest blad wysylania pliku i jeszcze jak edytować to co wpisać zamiast czego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Katalog WWW znajduje się w /var/www a nie w /home/user Jeśli ma się znajdować w /home/user to musisz zmienić ścieżkę. Ale jak chcesz to możesz zeedytować plik /etc/passwd znaleźć tam użytkownika i mu zmienić katalog domowy, nadać mu prawa do zapisu/odczytu katalogu /var/www zalogować się ponownie i już Energia, zastanow sie nad tym jakie dajesz wskazówki. Skoro ktos nie rozumie podstawowych pojec napewno nie zrozumie tego co mu piszesz! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 ale jak chce edytować ten plik i zapisać to nie da rade bo daje nadpisz i jest blad wysylania pliku i jeszcze jak edytować to co wpisać zamiast czego? Jakim programem edytujesz? Nano, vim? Energia, zastanow sie nad tym jakie dajesz wskazówki. Skoro ktos nie rozumie podstawowych pojec napewno nie zrozumie tego co mu piszesz! Myślałem że zrozumie Nie mi dano osądzać ludzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Jakim najlepiej edytować i co wpisać zamiast czego? dajcie jakiś link do ściągnięcia tego programu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Jakim najlepiej edytować i co wpisać zamiast czego? Wpisz nano /etc/passwd (jeśli nie masz to apt-get install nano) Jeśli dodałeś usera np. ASD, szukasz na samym dole powinien być wpis asd:x:1000:1000:,,,:/home/asd:/bin/bash i zmieniasz z /home/asd na /var/www CTRL + X, wciskasz "Y/T" i enter. Logujesz się na danego usera i jesteś w katalogu /var/www Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 no ale jakim programem to robić bo total comander nie chce zapisywac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 no ale jakim programem to robić bo total comander nie chce zapisywac No piszę ten plik zeedytuj jako root w konsoli nano /etc/passwd jeśli nie masz doinstaluj apt-get install nano. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 vps10966:~# -bash: nano/etc/passwd: Nie ma takiego pliku ani katalogu -bash: -bash:: command not found cos takiego mi wyskakuje a wpisywałem to do instalacji tez Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 vps10966:~# -bash: nano/etc/passwd: Nie ma takiego pliku ani katalogu -bash: -bash:: command not found cos takiego mi wyskakuje a wpisywałem to do instalacji tez Dlaczego wpisujesz taką komendę -bash: nano/etc/passwd jak napisałem Ci masz wpisać tak nano /etc/passwd przed tym nie ma nic być, i po nano jest SPACJA. A instalujesz tak apt-get install nano po apt jest myślnik, po get jest SPACJA po install również SPACJA. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Dobra zrobiłem tak jak kazałeś loguje się przekierowuje mnie tam ale na dam rade wrzucic przez total comandera nie może utworzyć katalogu ani przesłać nic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 (edytowany) Dobra zrobiłem tak jak kazałeś loguje się przekierowuje mnie tam ale na dam rade wrzucic przez total comandera nie może utworzyć katalogu ani przesłać nic Bo nie nadałeś praw, ja tutaj zbytnio Ci nie pomogę (przepraszam), ale jak wpiszesz chmod -R 777 /var/www to będzie działać Może ktoś Ci tutaj napiszę jak ustawić chmod, aby tylko user X mógł korzystać, a nie wszyscy Edytowano Lipiec 16, 2011 przez energia (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 vps10966:~# Spróbuj `chmod --help' dla uzyskania informacji. > vps10966:~# chmod - R777/var/www > chmod: nie ma dostępu do `R777/var/www': Nie ma takiego pliku ani katalogu > vps10966:~# chmod -R777/var/www > chmod: błędna opcja -- 7 > Spróbuj `chmod --help' dla uzyskania informacji. -bash: command substitution: line 1: unexpected EOF while looking for matching `'' -bash: command substitution: line 4: syntax error: unexpected end of file -bash: Spróbuj: command not found vps10966:~# vps10966:~# chmod -R777/var/www -bash: vps10966:~#: command not found vps10966:~# chmod: błędna opcja -- 7 -bash: chmod:: command not found vps10966:~# Spróbuj `chmod --help' dla uzyskania informacji. > vps10966:~# cos takiego nie moge nadac tych chmodow;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 (edytowany) Jeśli ciężko jest Ci przepisać wyraz, to go skopiuj. Bo robisz ten sam błąd co wyżej, nie tak: chmod - R777, chmod -R777 TYLKO tak chmod -R 777 po chmod jest spacja i myślnik, po myślniku nie ma SPACJI, tylko od razu jest literka R, po R jest SPACJA i 777 Ps. Po 777 jest również spacja i wtedy plik/katalog. Edytowano Lipiec 16, 2011 przez energia (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Katalog WWW znajduje się w /var/www a nie w /home/user Jeśli ma się znajdować w /home/user to musisz zmienić ścieżkę. Ale jak chcesz to możesz zeedytować plik /etc/passwd znaleźć tam użytkownika i mu zmienić katalog domowy, nadać mu prawa do zapisu/odczytu katalogu /var/www zalogować się ponownie i już Nie wystarczy odpalić a2enmod ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Ok dzięki wielkie:) Zrobione Ale chciałbym wyrzucić limit php z tego serwera jak to zrobić bo słyszałem ze da sie tak:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Limit PHP czego, timeout, pamięci operacyjnej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 najlepiej wszystkie limity takie do których mam dostęp żeby je wyrzucić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Limity zmieniasz edytując plik php.ini, limitów nie zniesiesz z prostej przyczyny, to niemożliwe z oczywistych względów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil1290 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 która linijka odpwiada za limit w tym pliku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2011 Poszukaj w dokumentacji (http://php.net/manual/pl/ini.php), wysil się chociaż trochę bo w tej chwili nawet nie wiesz o jakie limity pytasz i oczekujesz, że za Ciebie wszyscy coś wymyślą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach