Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Lipiec 11, 2011 (edytowany) Po kilku dniach kombinacji, czas zwrócić się do mądrzejszych Temat: Blokada możliwości przeglądania ftp przez użytkownika (login-hasło) przy wykorzystaniu przeglądarek. Możliwość jedynie użycia dedykowanego klienta FTP (innego niż w przeglądarkach) Opis: Użytkownik otrzymuje login i hasło. Może łączyć się z wykorzystaniem w/w, pobierać, wysyłać (ograniczona grupa). Niestety może również korzystać z wbudowanych w przeglądarki klientów ftp. proftpd+mysql+adminftp Myślałem, czy nie da się jakimś skryptem, który będzie rozpoznawał przeglądarkę, blokować lub przenosić do komunikatu. Wszelkie wskazówki mile widziane. Edytowano Lipiec 11, 2011 przez hdmagc (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Lipiec 11, 2011 A jaki serwer ftp ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Lipiec 11, 2011 Proftpd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Lipiec 11, 2011 Nie mam pewności, bo od lat nie widziałem nikogo, kto by wchodził na ftp przez przeglądarkę, ale chyba przy ustawionym trybie pasywnym na serwerze przeglądarki wymiękają. Tak to przynajmniej wyglądało ze starszymi wersjami, nie mam pewności, czy nowe nie zostały przećwiczone w tej kwestii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2011 Nie ma znaczenia tryb. Pasywny również umożliwiają obecnie przeglądarki. Narazie sprawę rozwiązało TLS. Sprawdziłem, żadna z obecnych przeglądarek nie ma wbudowanego, jedynie możliwość przypisania programu zewnętrznego, co mi bardzo pasuje. Gdyby ktoś wpadł na jakiś bardziej przyszłościowy pomysł, proszę pisać w temacie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach