Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Lipiec 10, 2011 Witam, Jestem obecnie trochę przy kasie, i chciałbym nauczyć się Administrowania Serwerów na systemie Debian bądź Ubuntu . Jako ze są tutaj ludzie bardziej "ogarnięci" chciałbym bay polecili mi jakieś ksiązki do Nauki najlepiej aby były one z Helionu. Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
venet0 72 Zgłoś post Napisano Lipiec 10, 2011 (edytowany) Zainstaluj linucha na wirtualnej maszynie. Podstawowe usługi chyba znasz (www, ssh, ftp, mail, dns, potem może wirtualizacje ale to już na normalnej maszynie bo wirtualizacji na wirtualizacji nie ma sensu tworzyć większość będzie krzaczyć). Poradników pełno w necie, instalujesz potrzebne rzeczy do obsługi w/w serwerów Najlepsze w/g mnie rozwiązanie do nauki Edytowano Lipiec 10, 2011 przez romix (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Lipiec 10, 2011 Tak teraz sobie myślę co napisałeś no i zgadzam się z tobą, ale nie znam zadnych podstaw systemów (debian, ubuntu itp), wierszów poleceń no i najważniejsze...co, jak, gdzie optymalizować aby dany serwer dedykowany/VPS działał optymalnie . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Lipiec 10, 2011 Użyj funkcji szukaj na forum Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach