HaPe 242 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 (edytowany) Witam, Jestem młodą osobą, z zamiłowania korzystam z systemów Linux. Moim hobby są serwery, sieci komputerowe i wszelkie protokoły sieciowe i ogólnie systemy *X. Nie wspominam o podstawowych rzeczach związanych z obsługą tych systemów. Rzeczy, w których czuję się swobodnie to (i tak pewnie o czymś zapomniałem): serwery www (Apache, Nginx, Lighttpd, Cherokee), a także ich komunikacja z PHP (po fastcgi jak i w inny sposób ), MySQL, SSH serwery DNS (Bind9, Powerdns) firewall (iptables) serwery pocztowe panele administracyjne trasy routingowe jail skrypty BASH Xy kompilacja kernela tunele VPN (OpenVpn, PPTP...) wirtualizacja systemów chroot Co Wy byście jeszcze proponowali w kwestii systemów Linux, coś ciekawego, coś co może być wyzwaniem i przysporzyć problemów, coś co może mnie nauczyć? Powiem szczerze, że mam na czym się uczyć, a nie wiem już czego... Edytowano Czerwiec 19, 2011 przez Cyberix (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 Ciepło jest, na rower idź, uganiaj się za koleżanką która i tak ma Cię w dupie (już nie mam pomysłów na Nią...) FreeBSD poznaj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 BSD też poznałem. A z dziewczynami to co innego Nie jestem zje*** komputerowym, że cały czas przesiaduję przy nim. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 Jakiś język skryptowy znasz? Perl, python? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 PHP+AJAX+BASH = własny panel? gier, głosowy, radiowy itp. Może jeżeli masz trochę $$$ tworzenie własnej infrastruktury sieciowej w domu Tzn bardziej zaawansowanej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 W domu to siec oparta o Swos, Routeros i Debiana. A moze pobawie sie z grsecurity? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pzebracki Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 W domu to siec oparta o Swos, Routeros i Debiana. A moze pobawie sie z grsecurity? Witaj. Powiedz mi ile masz lat i do jakiej szkoły chodzisz bądź co skończyłeś ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 Lat 16. Aktualnie ide do technikum do klasy o profilu teleinformatycznym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pzebracki Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 Lat 16. Aktualnie ide do technikum do klasy o profilu teleinformatycznym. W domu to siec oparta o Swos, Routeros i Debiana. A moze pobawie sie z grsecurity? Chciałem bardziej brutalnie napisać. Ale się powstrzymałem. Generalnie, jeżeli chodzi o twój post. Pokazujesz jakim to cwaniakiem jesteś bądź starasz się nim być. Uwierz mi, że jak byś dostał konsole w środowisku produkcyjnym z jakąś tam już zbudowaną infrastrukturą, to nie wiedziałbyś co robić ... Dlatego kolego troszkę pokory, i nie pisz tekstów w stylu "może pobawię się z gresecurity" A jeżeli piszesz teksty że nie masz już czego się uczyć, to naprawdę powalasz z nóg. Nie odbierz mnie źle czy coś w tym stylu, ale to bardzo razi w oczy. Trzymaj się oraz miłego wieczoru. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 Przepraszam jak Ty chcesz się uczyć łatki do jądra systemu? : ) Planujesz ściągnąć sobie jej kod i wkuć na pamięć? Miła wizja, choć nie całkiem absurdalna - toż to ludzie się "Pana Tadeusza" na pamięć uczą. A teraz całkiem serio - myślę, że siedząc co nieco w systemach doskonale wiedziałbyś co by Ci się przydało w życiu. Stąd wątpię, że pytania ktokolwiek potraktuje poważnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 Może zapłać komuś żeby ci się włamał na serwer i go zabezpieczaj i tak w kółko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pzebracki Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 (edytowany) Może zapłać komuś żeby ci się włamał na serwer i go zabezpieczaj i tak w kółko Tutaj narzuca się kolejne hasło które kolega musi ogarnąć. "Testy penetracyjne" ps. Kolega Cyberix coś ucichł pzdr. Edytowano Czerwiec 19, 2011 przez pzebracki (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2011 (edytowany) ... Edytowano Czerwiec 19, 2011 przez Cyberix (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach