BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2011 Swego czasu miałem taki prosty skrypt do monitorowania stron (właściwie on tylko pingował, a nie dokładnie badał stronę) - prosty, bo na ajaxie był. Pingował sobie co jakiś czas, a wyniki zapisywał w bazie danych. Można było podać także port w jaki ma stukać. Nie mogę sobie przypomnieć jego nazwy - może wiecie o jaki skrypt chodzi i pomożecie? Chyba, że coś bardziej zaawansowanego free jest dostępne w sieci Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2011 Swego czasu miałem taki prosty skrypt do monitorowania stron (właściwie on tylko pingował, a nie dokładnie badał stronę) - prosty, bo na ajaxie był. Pingował sobie co jakiś czas, a wyniki zapisywał w bazie danych. Można było podać także port w jaki ma stukać. Nie mogę sobie przypomnieć jego nazwy - może wiecie o jaki skrypt chodzi i pomożecie? Chyba, że coś bardziej zaawansowanego free jest dostępne w sieci Przecież to jest do napisania w 15 minut z przerwą na kawę - netcat, nmap, ping, cron. Z bardziej zaawansowanych rzeczy to jest np. monit, a z wypasionych - nagios. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2011 Nie każdemu się chce i nie każdy potrafi. Munin -> http://munin-monitoring.org/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2011 Zabbix jest bardzo dobry, ale konfiguracja jest szalona. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2011 Mi chodzi o skrypt, a nie demona działającego w tle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
igor_s 30 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2011 tak na szybko #!/bin/bash hostt=$1 if [ "$#" -lt 1 ] then echo 'Podaj nazwe hosta' read hostt fi ip=`resolveip $hostt |awk '{print $6}'` czas=`date |awk '{print $2,$3,$4}'` for port in 80 443 ## skanowane porty do if nc -zv -w30 $hostt $port <<< . &> /dev/null then echo $czas "PORT:$port na $hostt [$ip] JEST OTWARTY" >> $hostt.log else echo $czas "PORT:$port na $hostt [$ip] JEST ZAMKNIETY" >> $hostt.log fi done Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2011 Można trochę prościej. Poza tym pamiętaj że netcat to nie w każdej dystrybucji nc, czasami to polecenie 'netcat' #!/bin/bash hostt=$1 porty=(80 443) NC=$(which netcat || which nc) if [ "$#" -lt 1 ] then read -p 'Podaj nazwe hosta: ' hostt fi ip=$(resolveip -s $hostt) czas=$(date +%c) for port in ${porty[@]} do $NC -z -w30 $hostt $port <<< . &> /dev/null && stan='OTWARTY' || stan='ZAMKNIĘTY' echo $czas "PORT:$port na $hostt [$ip] JEST $stan" >> $hostt.log done Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach