Gość thetox Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 Usługodawca zwiększył mi łącze z 2mb/s na 4mb/s bo wysłałem wniosek o zwiększenie. I jak można sprawdzić czy nie oszukuje? czy prędkość np pobierania nie jest zaniżana oszukiwana, mam teraz po zwiększeniu łącza ściąganie tak mniej nie więcej po 454kb/s Wiem ze prędkość ściągania może też być różna bo zależy skąd co ściągamy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 możesz korzystać ze speedtesta, ale lepiej sobie pobrać plik np. z ftp.atman.pl i zobaczyć z jaką prędkością Ci pobiera. 4096kb/s (512 kB/s) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 No to leci tak jak pisałem tak mniej nie więcej po 454kb/s 5 kb/s w tą w czy w tamŧą skaczę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 No to leci tak jak pisałem tak mniej nie więcej po 454kb/s 5 kb/s w tą w czy w tamŧą skaczę A pobierasz z ftp.atman.pl ? Ja zawsze pobieram od nich, ewentualnie noc.gts.pl, noc.cdp.pl i ftp.tpnet.pl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 Tak ja odrazu po zwiększeniu łącza testowałem pobieranie z ftp.tpnet.pl A wynik speedtest.net Naj więcej tym razem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 nie ufam speedtest.net bo zawsze mi zawyża wyniki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 Nie wiem od kogo masz neta, ale pierwszą rzeczą jest restart urządzenia dostępowego a następnie pobranie pliku testowego z serwera dostawcy (bo to dostawca może Ci zagwarantować) i zobaczyć z jaką prędkością się pobiera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość GrandBB Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 (edytowany) Takie jazdy to pewnie Neostrada. Aczkolwiek mogę się mylić. Jeśli faktycznie posiadasz Neostradę, zadzwoń na błękitną linię i poproś o wyłączanie automatu sprawdzającego "spięcia" na liniach TP. Dokładnie chodzi mi o częstotliwość, brum i tętnienie sieci. W przypadku innego dostawcy zrób to co napisał Tomek i będzie dobrze. Edytowano Czerwiec 11, 2011 przez GrandBB (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 Usługodawca zwiększył mi łącze z 2mb/s na 4mb/s bo wysłałem wniosek o zwiększenie. I jak można sprawdzić czy nie oszukuje? czy prędkość np pobierania nie jest zaniżana oszukiwana, mam teraz po zwiększeniu łącza ściąganie tak mniej nie więcej po 454kb/s Wiem ze prędkość ściągania może też być różna bo zależy skąd co ściągamy. Tak w ogóle to podpisałeś z dostawcą umowę o świadczenie usługi z zastrzeżeniem gwarantowanego przesyłu ( CIR ) ? Pytam w związku, iż wysnuwasz przypuszczenie, że ktokolwiek może Cię "oszukiwać". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 Nie no nawet bez gwarancji powinien przy dobrej nitce pobierać z maxem... Restart sprzętu i pobranie pliku z miejsca z dobrym dostępem, bo speedtest to jest lipa jakaś... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 Wiesz Sponsi, jedną sprawą jest to, że dobrej klasy łącze domowe powinno działać zgodnie z założeniami, jednakże wysnuwanie przypuszczeń, iż ktoś może kogoś oszukiwać jest swego rodzaju złym nawykiem, który wypadałoby prostować :-) Co do tematu, w zasadzie wszystko zostało już napisane, kilka adresów FTP skąd możesz pobrać pliki testowe już masz, więc nie pozostaje nic innego jak... pobierać ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 (edytowany) Dzieckiem neo nie jestem bo u mnie neostrada nie ma zasięgu Zwykły stały internet od elektrowni wodnej żarnowiec, na pewno coś wam to mówi miejscowość żarnowiec jest typowanym miejscem gdzie ma powstać atomówka Modem i router to już dawno uruchomiłem ponownie, predkosc tak jak mówie z serwerw ftp chyba jest zawsze najlepsza wiec z kazdego ftp leci tak samo 454kb/s wczoraj raz na chwile to wskoczyło ponad 500kb/s przy ściąganiu, ale czy na prawdę tak pobierało to nie wiadomo bo pokazywać to sobie przecież może. Edytowano Czerwiec 11, 2011 przez thetox (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 predkosc tak jak mówie z serwerw ftp chyba jest zawsze najlepsza wiec z kazdego ftp leci tak samo 454kb/s wczoraj raz na chwile to wskoczyło ponad 500kb/s przy ściąganiu, ale czy na prawdę tak pobierało to nie wiadomo bo pokazywać to sobie przecież może. To co pokazuje nie wzięło się z powietrza to zwykła matematyka ilość pobranych danych w określonej jednostce czasu daje taki wynik. Jak przypuszczasz, że program Ciebie oszukuje zapuść pobieranie jakiegoś pliku, następnie zmierz czas jaki upłynął aż do końca pobierania a potem podziel wielkość pliku przez czas odpowiednio przeliczając jednostki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 Pytanie pierwsze - jakiego klienta ftp używasz? Może takiego, dla którego kilobity na sekundę i kilobajty na sekundę (kb/s i kB/s) to jest to samo. Bo użyteczne 454kB/s to by było w miarę bliskie czterem megabitom (bo dochodzą jeszcze jakieś tam ramki kontrolne sieci przesyłowych). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 nie ufam speedtest.net bo zawsze mi zawyża wyniki to ciekawe bo mi zaniża i to strasznie Pomijam fakt metodologii testu, ale odchyłki 50% to przesada (akurat dzisiaj pokazał idealnie ale to rzadkość) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 (edytowany) to ciekawe bo mi zaniża i to strasznie Pomijam fakt metodologii testu, ale odchyłki 50% to przesada (akurat dzisiaj pokazał idealnie ale to rzadkość U mnie przy 6mbit neostradzie potrafię mieć wynik 7,24, oczywiście nie zawsze ale czasami się tak zdarza. Jest to błąd, bo przy pobieraniu pliku z jakiegoś ftp wynik jest prawidłowy. Nie wiem z czego to wynika, no ale tak bywa. ad.2 może Ci zaniżać, bo po stronie serwera często nie ma tyle wolnego łącza. Edytowano Czerwiec 11, 2011 przez wood (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 Neo 6MB... A co do pobierania to zwykle 700kb/s do 750kb/s ale czasami pociągnie i 900kb/s (ale momentami... takie przebłyski) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 Kilobitów czy kiloBajtów?... Nauczcie się wreszcie rozróżniać, że wielkość tego B ma wielkie znaczenie w tym przypadku... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach