kori 29 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2011 czy taki schemat będzie działać prawidłowo? *.domena.pl. A ip1 domena.pl. A ip2 www.domena.pl. A ip2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2011 (edytowany) to może przykład: domenę masz w firmie 1 subdomenę chcesz mieć w firmie 2 Można to zrobić ten sposób że dla domeny ustawiasz u rejestratora DNSy, odpowiednio ns1.firma1.pl oraz ns2.firma2.pl. Domenę podpinasz pod panel w firmie1. W firmie1 ustawisz sobie później dla subdomen "ala.domena.pl NS ns1.firma2.pl" "ala.domena.pl NS ns2.firma2.pl" i podpinasz sobie w firmie 2 w panelu te "subdomeny". Tak jak pokazałeś też zadziała, ale lepiej to zrobić tak jak wyżej, bo masz 100% pewności. Edytowano Czerwiec 9, 2011 przez wood (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2011 jestem właścicielem domeny chcę wydelegować domenę chcę zostawić sobie możliwość tworzenia subdomen czy wariant podany jest sensowny i prawidłowy w tym zastosowaniu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2011 to zmień .domena.pl A IP_zewnętrznego_serwera sub.domena.pl A IP_standardowego_serwera sub2.domena.pl A IP_standardowego_serwera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2011 ale w tym wypadku wpisanie: dowolnecostam.domena.pl nie uruchomi mojej strony i chyba powzoli tworzyc subdomeny w tym zewnętrznym serwerze czy moj wariant nie będzie działał prawidłowo? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2011 To jak chcesz subdomeny to musisz wskazywać w każdej subdomenie CNAME na .domena.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 (edytowany) w sumie bardziej chyba pole A do tego jest jeszcze raz zapytam z szerokim opisem tym razem, czy to zadziała prawidłowo? domena.pl. A ip2 - wydelegowana domena na inny serwer www.domena.pl. A ip2 - wydelegowana domena na inny serwer *.domena.pl. A ip1 - jakaś domyślna strona na moim serwerze subdomena1.domena.pl A ip1- strona w subdomenie na moim serwerze subdomena1.domena.pl A ip1- strona w subdomenie na moim serwerze skrocony zapis: domena.pl. A ip2 www A ip2 *.domena.pl. A ip1 subdomena1 A ip1 subdomena1 A ip1 Edytowano Czerwiec 10, 2011 przez kori (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2011 w sumie bardziej chyba pole A do tego jest jeszcze raz zapytam z szerokim opisem tym razem, czy to zadziała prawidłowo? domena.pl. A ip2 - wydelegowana domena na inny serwer www.domena.pl. A ip2 - wydelegowana domena na inny serwer *.domena.pl. A ip1 - jakaś domyślna strona na moim serwerze subdomena1.domena.pl A ip1- strona w subdomenie na moim serwerze subdomena1.domena.pl A ip1- strona w subdomenie na moim serwerze skrocony zapis: domena.pl. A ip2 www A ip2 *.domena.pl. A ip1 subdomena1 A ip1 subdomena1 A ip1 Po pierwsze, tak będzie to działać, a po drugie - w tym twoim przykładzie nie ma nigdzie wydelegowania domeny. Domenę (a właściwie subdomen) delegujesz przez rekord NS (name serwer) na inny serwer DNS, a ty masz tutaj jedynie rekordy A. Wydelegowanie byłoby wtedy gdybyś miał taką sytuację: np. masz domenę czesiek.pl i delegację u rejestratora na jakiś tam serwer ns1.mojfajnydns.pl. I w tym dns-ie masz czesiek.pl. IN A 123.12.12.34 www CNAME czesiek.pl. Ale masz np. kumpla który chce mieć domenę maly.czesiek.pl na swoim serwerze. No to mu dodajesz wpis: maly IN A 55.44.22.155 Ale kumpel jest marudny i mówi że on ma kilka komputerów i chciałby mieć kilka poddomen domen np: pierwszy.maly.czesiek.pl na adresie 55.44.22.155 drugi.maly.czesiek.pl na adresie 55.44.22.156 itp. W takim wypadku mówisz mu: to ja ci wydeleguję poddomenę maly.czesiek.pl na twojego DNS-a o nazwie serwerdnskumpla.pl, a ty sobie sam zmieniaj co chcesz. W pliku strefy domeny czesiek.pl robisz mu wpis: maly IN NS serwerdnskumpla.pl A on sobie na swoim DNS-ie robi strefę o nazwie maly.czesiek.pl i w niej wstawia rekordy A np: pierwszy IN A 55.44.22.155 drugi IN A 55.44.22.156 itp. To jest delegacja domeny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_Brutus 7 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2011 Przepraszam za OT, ale guziec, twój post świetnie nadaje się na jakiś tutorial o delegowaniu domen Pierwszy raz tak wszystko ładnie i szybko zrozumiałem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach