Invisible 0 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2011 Witam ! Otóż chciałbym zapytać, jak mogę stworzyć swój własny alias www. Nie chodzi mi tutaj o ofertę aliasów typu 1k.pl, prv.pl itd. Chciałbym stworzyć taki alias, np. nazwa_strony.invisible.pl. Jest taka możliwość ? Pozdrawiam, Marcin. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2011 Przyjmujemy sytuację że chcesz mieć adres nazwa_strony.invisible.pl. czyli 1. Musisz zakupić domenę invisible.pl 2 a. utworzyć sobie subdomenę w domenie invisible.pl b. poprosić obecnego właściciela invisible.pl o udostępnienie Ci subdomeny nazwa_strony w domenie invisible.pl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Invisible 0 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2011 Hmm.. Czyli do tego celu muszę wykupić domenę .pl ? W przypadku niejasności chodzi mi o stronę np. invisible.co.cc (.co.cc to darmowa domena) na której użytkownicy mogliby tworzyć swoją stronę ex. nazwa_strony.invisible.co.cc. Czyli nawiasem mówiąc wystarczy tylko podpiąć subdomenę do domeny ? A jeżeli strona ma adres invisible.co.cc to gdy podepnę subdomenę to będzie to wyglądało tak ? subdomena.invisible.co.cc ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2011 Cytat Czyli nawiasem mówiąc wystarczy tylko podpiąć subdomenę do domeny ? Wystarczy dodać subdomenę, ale musisz być administratorem aby to zrobić. Nie utworzysz subdomeny od tak sobie do jakieś domeny, bo ona Ci się podoba. Generalnie kupujesz domenę, parkujesz na serwerze i wtedy masz możliwość dodawania dowolnych subdomen do swojego konta. Ewentualnie kupujesz piwo adminowi i on dodaje Ci subdomenę do systemu, z której możesz korzystać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Invisible 0 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2011 W wielu firmach hostingowych można podpiąć subdomenę np. forum.pcformat.pl w czym 'forum' to subdomena. Może coś źle rozumiem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2011 No ale chcesz mieć subdomenę costam.invisible.pl Jak nie dogadasz się z adminem, nie utworzysz subdomeny o tej nazwie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Invisible 0 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2011 (edytowany) Hmm.. to dziwne bo jakoś mogłem utworzyć subdomenę Forum na cba.pl bez żadnego kontaktu z administratorem hostingu. Aha, chyba już rozumiem, subdomen mogę podpiąć tyle ile jest w pakiecie hostingowym, lecz na większą ilość subdomen dla systemu aliasów muszę dogadać się z administratorem hostingu tak ? Edytowano Maj 28, 2011 przez Invisible (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Macsch 122 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2011 Dnia 5/28/2011 o 22:13, Invisible napisał: Hmm.. to dziwne bo jakoś mogłem utworzyć subdomenę Forum na cba.pl bez żadnego kontaktu z administratorem hostingu. CBA.pl oferuje darmowy hosting który powstaje w darmowej subdomenie przy tworzeniu konta, natomiast Invisible.pl z tego co widzę nie prowadzi żadnego hostingu czy darmowych subdomen co równa się z tym że musiałbyś być właścicielem tej domeny żeby dodać do niej subdomenę. Cytat Aha, chyba już rozumiem, subdomen mogę podpiąć tyle ile jest w pakiecie hostingowym, lecz na większą ilość subdomen dla systemu aliasów muszę dogadać się z administratorem hostingu tak ? Nie rozumiem za bardzo, subdomen możesz wykorzystać tyle, na ile Tobie Twój hostingodawca pozwala, np tutaj: http://store.livenet.pl/cart.php jest w pierwszym pakiecie: "Subdomeny 5 subdomen", co znaczy że do domeny głównej (która należy do Ciebie), możesz stworzyć 5 subdomen, czyli np nazwa1.twojadomena.pl, nazwa2.twojadomena.pl, nazwa3.twojadomena.pl, nazwa4.twojadomena.pl, nazwa5.twojadomena.pl. Natomiast wiele hostingów oferuję nieograniczoną ilość subdomen, co znaczy że do domeny głównej możesz podpiąć i 1000 subdomen. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach