Biken 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2005 Jaką polecilibyście aplikację do zdalnego monitorowania serwera opartego na linuxie ? Chodzi o aplikacje co sprawdzała by czy wszystkie postawione na serwerze usługi działają (apache, ftp, mysql i inne). Najlepsza by była moim adaniem taka którą można postawić na niezależnym, innym serwerze by sprawdzała usługi na tym monitorowanym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Konrad.K 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2005 Też poszukuje takiego narzędzia, czy ktoś był by w stanie polecić coś dobrego ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jacek 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2005 Własny skrypt (PHP, Perl, Python...) +CRON powinno wystarczyć. EDIT: Mogę naskrobać cuś takiego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gb 12 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2005 nagios Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biken 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2005 Ten NAGIOS wydaje się ciekawy - potestujemy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Konrad.K 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2005 a ja skorzystam z opcji PHP - dzięki :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Leszek 0 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2007 Wiem,że się trochę spóźniłem ale ja proponowałbym Monit-a do monitorowania serwerów i pilnowania żeby wszystko z nimi było ok,a do prezentowania parametrów Munin-a.Z tym pierwszym miałem małe problemy,ale za to drugi działa szybko i łatwo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pliknet 0 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2007 Jaką polecilibyście aplikację do zdalnego monitorowania serwera opartego na linuxie ? Chodzi o aplikacje co sprawdzała by czy wszystkie postawione na serwerze usługi działają (apache, ftp, mysql i inne). Najlepsza by była moim adaniem taka którą można postawić na niezależnym, innym serwerze by sprawdzała usługi na tym monitorowanym. Jest ciekawy serwis http://www.hyperspin.com/ Rejesrujesz sie dodajesz serwer który chcesz monitorować, podajesz jakie porty ma skanować, ustawisz częstotliwość sprawdzania. Jak coś jest nie tak dostajesz maila z informacją... W płatnej wersji usługi możesz dostawać SMS-y Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2007 @pliknet jak każdy inny większy system monitoringu. A co do hyperspin to kiedyś był wątek na temat jego działania na tym forum. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
irvinek 4 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2007 Skrypt zrobiony przeze mnie. Ustawiamy sobie jaki port i host skrypt ma sprawdzać i odpalamy cronem co jakiś czas jesli dany port będzie 'leżał' skrypt nas powiadomi via emajl. <? $port = "80"; $to = "irvinek@host.pl"; $host = "wp.pl"; $data = date("H:i:s m.d.y"); if ($f = fsockopen ("$host", $port, $errno, $errstr, 5)) { echo "$host stoi na nogach"; }else{ $subject = "$host nie dziala"; mail("$to", "Serwer lezy", "$host na porcie $port lezy !!"); } ?> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2007 Skrypt zrobiony przeze mnie.Ustawiamy sobie jaki port i host skrypt ma sprawdzać i odpalamy cronem co jakiś czas jesli dany port będzie 'leżał' skrypt nas powiadomi via emajl. Chyba nie trzeba Ci tlumaczyc dlaczego w tym przypadku rozwiazanie scentralizowane jest dosyc kiepskie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
moron 0 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2007 ja bym to 1 zamienil na 3 albo 10 zawsze moze sie zdazyc jakis poslizg i bedzie trzeba poczekac na odpowiedz no i bedzie wiadomo na 100 ze cos jest nie tak... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
irvinek 4 Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2007 Chyba nie trzeba Ci tlumaczyc dlaczego w tym przypadku rozwiazanie scentralizowane jest dosyc kiepskie? Tak wiem dlaczego nie musisz mnie uświadamiać.Jeśli chciałbyś mieć nie scentralizowane rozwiązanie to "proszę bardzo" wystarczy zatrudnić programistę i zlecić mu zrobienie takiego skryptu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2007 ... oraz posiadać odpowiednie zaplecze z którego wykonywane będą testy. Z jednego serwera nawet nie ma co się w to bawić, no chyba, że nie przeszkadzą Ci błędy w granicach nawet 20-30%. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach