energia 9 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2011 (edytowany) Witam, mam pewien problem, a dokładnie to chciałbym zrobić aby program rsync o XX godzinie pakował folder z datą i wysyłał go na zewnętrzny serwer. Komendę na pakowanie z datą znam (znalazłem w innym temacie na WHT), poradnik bluemena z rsync znalazłem. Ale nie rozumiem tego Edytujemy plik /etc/crontab i dopisujemy taką linijkę 03 2 * * * root /bin/sh /home/blueman/rsync_code >> /dev/nul Jaka część odpowiada za plik folder który będzie wysyłany na serwer, a jaka będzie odpowiadać folder do którego folder A zostanie wysłany? I teraz jeszcze jak zrobić aby najpierw folder był pakowany z datą, a potem dopiero wysyłany? Z góry dziękuje. Edytowano Maj 14, 2011 przez energia (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2011 moze nie na temat rsync dokladnie, ale polecam rsnapshot. Przed chwilą go konfigurowalem i polecam: http://debian.linux.pl/threads/391-rsnapshot-instalacja-i-konfiguracja Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2011 (edytowany) A jak mam ustawić aby z VPS 1 na VPS 2 pliki zostały wysyłane? Bo on podaje jak z dysku A do dysku B (na 1 komputerze) a gdy tam gdzie powinien być folder wpisuje user@host:/home a tam gdzie jest backup /home localhost wstawiam backup /home user@hostname To wyskakują errory. Edytowano Maj 14, 2011 przez energia (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
energia 9 Zgłoś post Napisano Maj 15, 2011 Dobra, już sobie poradziłem z programem rsync. Utworzyłem plik backup.sh wpisałem co ma robić i dodałem w /etc/crontab o której ma automatycznie wykonywać plik backup.sh. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach