Shk 51 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 Witam, mam problem z opcją Google Mail we własnej domenie. (wersja darmowa) Wszystkie e-maile z/do adresów zewnętrznych (interia.pl, onet.pl, wp.pl, gmail.com... ) odbierane i wysyłane są prawidłowo, natomiast już wiadomości z/do adresów wewnętrznych (stefan@domena.pl, biuro@domena.pl, sprzetaczka@domena.pl) nie działają. Nie wiem czy wina leży po stronie wysyłania czy odbierania e-maila. Niby wiadomość zostaje poprawnie wysłana ale gubi się w sieci. Czy spotkaliście się już z taką sytuacją? Jak można temu zaradzić? Co może być powodem tego błędu? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 za mało danych. teoretycznie źle ustawione MXy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 Wszystko robione według instrukcji Google. Zamieszczę tutaj później konfigurację - może wyłapiecie błąd - obecnie nie mam dostępu do konta hostingowego. Problem generalnie zauważyłem przy zainstalowaniu forum (phpBB3), kiedy miały być wysyłane linki aktywacyjne, dla przyszłych członków ekipy - którzy otrzymali już ode mnie "forumowe" adresy e-mail. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 Sprawdź jeszcze rekord TXT dla domeny, w której jest podpięty gmail, powinien mieć on wartość "v=spf1 include:aspmx.googlemail.com ~all" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 Wyrzuć obsługę domeny z lokalnego serwera poczty. Bo na chwilę obecną - to cały świat wie, że serwerami poczty dla tej domeny jest Google - więc tam dostarcza. Ale serwer hostingowy MTA widzi, że ma taką domenę lokalnie, więc już nie sprawdza MXów, tylko dostarcza wiadomości bezpośrednio lokalnie. A taka skrzynka zapewne lokalnie nie istnieje, więc wiadomość wcina Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 (edytowany) Usunąłem wszystko i robię od nowa. Tak wyglądają dodane rekordy MX do panelu Direct Admin : @d.v - powinno to wyglądać tak przy dodawaniu? Oczywiście tam wpisane w całości : "v=spf1 include:aspmx.googlemail.com ~all" Edytowano Maj 4, 2011 przez Shk (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 Upewnij się czy Twój usługodawca wymaga podawania kropek na końcu nazwy czy też nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 (edytowany) (...) @d.v - powinno to wyglądać tak przy dodawaniu? Oczywiście tam wpisane w całości : "v=spf1 include:aspmx.googlemail.com ~all" Rekord TXT musisz zawrzeć w cudzysłowie, dokładnie tak, jak Ci podałem. U mnie w cPanel (a dokładniej w WHM) to wygląda tak: Edytowano Maj 4, 2011 przez d.v (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 Wszystkie rekordy, które są tutaj dodane mają kropki na końcu więc wnioskuję, że być muszą. Stary rekord o TXT o nazwie "v=spf1 a mx ip4:000.00.00.00 ~all" należy usunąć, prawda? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 Prawda. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2011 Teraz powinno to już chyba wszystko działać. Dzięki za pomoc - w razie czego, odezwę się jeszcze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Maj 8, 2011 Jak się okazuje, maile wewnątrz sieci dochodzą bezproblemowo, zaś linki aktywacyjne dla forum phpBB3 z adresu forum@domena.pl do uzytkownik@domena.pl nie dochodzą... Rekordy MX są raczej w porządku, według Waszych wskazówek. Może Google blokuje użytkowanie tej poczty do takich celów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 8, 2011 Przeczytaj post #5. W skrócie - twój serwer hostingowy twierdzi, że ta domena jest lokalna i nie widzi potrzeby analizy rekordów MX. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pytajek Zgłoś post Napisano Maj 9, 2011 Może nie trzeba wstawiać kropki na końcu nazwy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2011 (edytowany) Myślę, że Kafi miał na myśli to ustawienie w DA: Edytowano Maj 9, 2011 przez behemoth (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach