whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 (edytowany) Witam, Mam takowy problem iż używam apache2 ze względu na dostępne moduły które są mi potrzebne. W ostatnich dniach zauważyłem że mój VPS mając 512 MB ram, zawsze używał 100-200 MB ramu na stronę, w tej chwili używa dokładnie 511 MB, nie całe 1 MB zostaje wolne gdyż stworzył tyle procesów że zjadł cały ram. Mój config apache2, wyciąłem tylko raczej potrzebne. Timeout 300 KeepAlive On MaxKeepAliveRequests 100. KeepAliveTimeout 15 <IfModule mpm_prefork_module> StartServers 5 MinSpareServers 5 MaxSpareServers 10 MaxClients 150 MaxRequestsPerChild 0 </IfModule> <IfModule mpm_worker_module> StartServers 2 MaxClients 150 MinSpareThreads 25 MaxSpareThreads 75 ThreadsPerChild 25 MaxRequestsPerChild 0 </IfModule> Próbując wykonać coś w konsoli: /etc/init.d/apache2: fork: Cannot allocate memory Co może być powodem że apache2 tworzy aż tyle procesów ? Mogę to jakoś zlokalizować? //edit To nie jest chwilowe zjawisko, to już trwa od kilku dni mysłałem ze to atak slowloris czy coś w ten deseń, ale mod_evasive skonfigurowałem 2 dni temu i blokuje taki atak, mimo to dziś znów taka sytuacja z ram. Edytowano Kwiecień 26, 2011 przez headShot1 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
R@fi 64 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 (edytowany) Apache sie zwiesił ? spróbuj wykonać killall -9 apache2 i na nowo /etc/init.d/ apache2 start Edit jak to nie pomoże podziel się z nami logiem z apacha Edytowano Kwiecień 26, 2011 przez freecast.pl (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 (edytowany) Zawiesił? Strona działa, wszystko chodzi tylko że pobierając pliki załączniki, większe pliki to przerywa. To niestety nie pomaga, jak to wykonam daje spokój na kilka min, i znowu jest. No i to że nic nie mogę wykonać w konsoli. Edytowano Kwiecień 26, 2011 przez headShot1 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
R@fi 64 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 Daj log z apacha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 (edytowany) Wiem że spamuje mi takim czymś: http://pastebin.com/raw.php?i=bQAfk80J w syslogu nie ma nic ciekawego wskazującego na apache2 Edytowano Kwiecień 26, 2011 przez headShot1 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 Może masz włączone bardzo dużo modułów i przy odpalaniu strony potrzebuje dużo procesów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 wątpię, mod_rewrite + mod_cache ? strona chodziła z gorszym obciążeniem na innym vps 384 mb ram i chodziła! przerzuciłem na nowy vps, również chodziło pięknie. ale no do pewnego czasu, gdy skoki 512 mb ram Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
R@fi 64 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 wątpię, mod_rewrite + mod_cache ? strona chodziła z gorszym obciążeniem na innym vps 384 mb ram i chodziła! przerzuciłem na nowy vps, również chodziło pięknie. ale no do pewnego czasu, gdy skoki 512 mb ram Mam pytanie czemu minusa mi dałeś za to ze ci próbowałem pomóc ? 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 (edytowany) przypadkowo, ale juz widocznie plusa nie mogłem wybacz Edytowano Kwiecień 26, 2011 przez headShot1 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
megi 358 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2011 Co może być powodem że apache2 tworzy aż tyle procesów ? Mogę to jakoś zlokalizować? Dodaj do Apache mod_status i skonfiguruj jak tutaj jest opisane http://httpd.apache....mod_status.html Pod URI /server-status/ będziesz miał informacje o połączeniach w danej chwili. Na tej podstawie powinieneś móc namierzyć co tworzy tyle połączeń. Poza tym to postaw z przodu nginxa, niech serwuje pliki statyczne a do Apache proxuj tylko odwołania do PHP - powinno Ci odciążyć serwer. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2011 OK, sprawdze dzięki. Co do nginx to bym cały zostawił tylko że po odpaleniu przez użytkownika 3-4 plików pobierania strona po prostu zmula , i nie otwiera się. Może mi się uda zlokalizować tym modem, sprawdze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
megi 358 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2011 OK, sprawdze dzięki. Co do nginx to bym cały zostawił tylko że po odpaleniu przez użytkownika 3-4 plików pobierania strona po prostu zmula , i nie otwiera się. Na to pomoże zwiększenie liczby workerów. Nginx blokuje się na dostępie do dysku i zajęty worker nie obsłuży innego żądania dopóki nie przeczyta pliku z dysku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2011 Akurat nie poradziłem sobie z nginx aby zmienić, gdyż w nim jestem zielony. Na razie jest spokój z apache, mimo to ponad 400~ MB użycia ramu spore jest.. wkleję tutaj zdjęcie z statusu może coś niepokojącego tu jest? czy wszystko jest w normie ? dziwi mnie troche ze jeden client tam 11% cpu je o.O sorry za te rozmazywanie ale musiałem ze względu na nie cenzuaralne slowa i linki o zawartości 18+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
whatdefak 3 Zgłoś post Napisano Maj 1, 2011 hs1:~# free -m total used free shared buffers cached Mem: 512 511 0 0 0 0 -/+ buffers/cache: 511 0 Swap: 0 status-server: co jest powodem? widać tu może coś? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach