Skocz do zawartości
outmc

wyłudzenie pieniedzy

Polecane posty

Witam

Chciabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa gdy ktoś wyłudził pieniądze i nie oddał.

Mam umowę pożyczki , sprawa była w windykacji i mam zamiar skierować sprawę do sądu.

Moje pytanie jest następujace : komornik czy prokurator ?

Składać wniosek do prokuratora o wyłudzenie czy do komornika ?

Prokurator chyba więcej może niż komornik tym bardziej że dłużnik "nie ma nic na siebie " , ani mieszkania ani samochodu.

Gość kissi

jak mała kwota <10 k to wyciągnij nauczkę i na przyszłość nie pożyczaj nie mając technicznych możliwości odzyskania.

Jak coś większego to można się zainteresować, ale skoro pytasz to nie wiesz co i jak więc nie odzyskasz, sprzedaj dług firmie windykacyjnej

chociaż przy małych kwotach zleją Cię

Witam

Chciabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa gdy ktoś wyłudził pieniądze i nie oddał.

Mam umowę pożyczki , sprawa była w windykacji i mam zamiar skierować sprawę do sądu.

Moje pytanie jest następujace : komornik czy prokurator ?

Składać wniosek do prokuratora o wyłudzenie czy do komornika ?

komornik musi miec tytul egzekucyjny - np wyrok sadowy lub weksel

jesli masz tylko umowe to prawdopodobnie niestety czeka Cie sciezka sadowa - ale to pytanie do prawnika

@ krdc.pl

komornik będzie miał z pewnością nakaz zapłaty tylko czy jest jeszcze inny sposób na odzyskanie pieniędzy.

@ kissi

nauczke to nie bede miał ja, tylko powinien dostać dłużnik .

Pytam , od tego jest forum.

Gość hdmagc

Masz dwie drogi:

1. Prawną

2. Bezprawną

ad1. Droga poprzez złożenie pozwu do Sądu Rejonowego, cała droga sądowa bedzie ciernista, kosztowna a w efekcie i tak mało efektywna. Jeśli masz przesłanki, że biorac pozyczkę, było załozenie niespłacania, czyli działanie zamierzone, możesz złożyć zawiadomienie do prokuratury. Jest na to odpowiedni artykuł a nawet 3.

ad2. Droga równie kosztowna ale znacznie skuteczniejsza. Za to napewno bardziej efektowna.

ad1) Pożyczyłem pieniądze przez jeden z portali SL, ma na to podpisaną umowę. sprawa była w windykacji teraz ma trafić do sądu. Ta sama osoba ma już dług ponad 7000 tyś zł. NIestety nie mam żadnych dowodów że nie chciała z góry oddawać pieniędzy

ad2) Można jaśniej?

@ Miłosz bądź poważny :)

Ale też coś podejrzewam że chodzi o osobiste odwiedziny dłużnika

Gość hdmagc

A co jest niepowaznego w tym co napisał Miłosz? Rozwinał poprostu w sposób dosłowny moją myśl.

Gość GrandBB

Podobnie jest z Firmami. Zgłoś sprawę do krajowego rejestru dłużników. Zajmują się oni nie tylko długami firm czy osób prywatnych ale też wszelkiego rodzaju pożyczkami, spłatami pod zastaw, pożyczkami poręczeniowymi, providentem :) coś jak komornik. Jeśli chodzi o komornika sądowego wówczas musisz mieć nakaz od prokuratora by dany Pan/Pani X nie mogła nic zrobić w tej sprawie. Jeśli faktycznie masz tę umowę a dłużnik nie jest ściągalny toteż wypłacalny wówczas wystąp do drogę sądową (złóż stosowne pismo do prokuratury, opisz w nim wszystko dokładnie).

Pożyczyłem pieniądze przez jeden z portali SL, ma na to podpisaną umowę. sprawa była w windykacji teraz ma trafić do sądu.

No to jest jasne a w pierwszym poście piszesz:

Sprawa była w windykacji i mam zamiar skierować sprawę do sądu.

Troszkę zagmatwane ale dla mnie zrozumiałe, jezeli potrzebujesz fachowej pomocy prawnej skorzystaj z: http://forumprawne.org/ zawsze pomoga i doradzą, tylko dokładnie i niechaotycznie opisz swój problem. Polecam kontakt z Panem Januszem M. (moderator) zna się na tego typu sprawach.

ad1) Pożyczyłem pieniądze przez jeden z portali SL, ma na to podpisaną umowę. sprawa była w windykacji teraz ma trafić do sądu. Ta sama osoba ma już dług ponad 7000 tyś zł. NIestety nie mam żadnych dowodów że nie chciała z góry oddawać pieniędzy

albo prawnik albo pogooglac

cel - potrzebujesz tytul egzekucyjny

w miedzyczasie wyslac poleconym za potw. odbioru przedsadowe wezwanie do zaplaty

Gość hdmagc

No raczej stawiam na 7 tysięcy zł :)

Swoją drogą to jaką role odgrywa portal pośredniczacy?

Bo jesli poprzez zaniedbanie, brak weryfikacji możliwości spłaty, statusu pożyczkobiorcy doprowadza do nieodpowiedniego zarządzania środkami pozyczkodawcy to jest to bardzo podejrzane.

regdos jakiś problem ze zrozumieniem ? 7 tysięcy złotych.

hdmagc poczytaj o social lending

regdos jasne dobry człowieku a jesli mozesz nie zaśmiecaj tematu :D rozumiesz ?

Gość kissi

Sprawa wygląda tak

chciałeś zarobić, pożyczyłeś kasę - podjąłeś ryzyko

Interes nie wypalił - straciłeś kasę, ot cała filozofia.

Nie ma co płakać na forum trzeba wyciągnąć wnioski pójść do prawnika i to wszystko

a czy ja płaczę kissi ?:D wiesz na jakich zasadach działają portale SL ?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się