trakos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2011 (edytowany) Ostatnio pytałem na forum jaki system pod wirtualizację, i ostatecznie postanowiłem poszukać czegoś pod [raczej open-source] xen. W tej chwili najbardziej spodobał mi się serwer dedykowany w hetznerze - EQ4 (i7 920, 8GB ram, 5TBtransfer, ~200 miesięcznie + ~600 aktywacji - za tą cenę to sporo). Serwer będzie wykorzystywany tylko pod różne testowo-developmentowe rzeczy, czasem jakieś średnioistotne strony, ale nic co miałoby go utrzymać, więc raczej można spokojnie założyć, że nie interesuje mnie *aż tak* jakość supportu, gwarantowany uptime powyżej 99,9% itd. - wiem, że za tą cenę tego nie dostanę. W tej chwili mam dedyka w kimsufi ovh, i jestem bardzo z niego zadowolony - miałem uptime powyżej 400 dni, co uważam za naprawdę dobry wynik [oczywiście net padał czasem czy coś, ale restartów nie było] Pytanie: czy w jakiejś zbliżonej cenie dostałbym coś lepszego niż w hetznerze, i czy support w hetznerze jest na gorszym poziomie niż w ovh? PS: i żeby z supportem się dało jako-tako dogadać po angielsku Edytowano Kwiecień 7, 2011 przez trakos (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smoko 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2011 Jeżeli nie masz profesjonalnych wymagań to chyba to będzie dla Ciebie lepsze SERVER4YOU Odnośnie Hetznera to nie ma z nimi problemu, Niemiecka Precyzja a temperament hmmm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Matmaxalez Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2011 Niemiecka Precyzja a temperament hmmm I hiszpanski temperament ( Seat ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
trakos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2011 Dzięki za poradę Dla mnie ceny w server4you w sumie nie są lepsze niż w hetznerze, biorąc pod uwagę, że nie mam DG, więc +19% VATu musiałbym sobie doliczyć Skoro support w hetznerze działa wystarczająco sprawnie, to chyba EQ4 wydaje się być najrozsądniejszy za tą cenę, mimo sporej aktywacji (przez rok się zwraca ). Chociaż zastanawiam się tylko czy nie przyoszczędzić i nie wziąść quad-core'a Q6600 z kimsufi, ale nie wiem czy to nie będzie duża strata do i7 920 hetznerowskiego... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smoko 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2011 Dzięki za poradę Dla mnie ceny w server4you w sumie nie są lepsze niż w hetznerze, biorąc pod uwagę, że nie mam DG, więc +19% VATu musiałbym sobie doliczyć Skoro support w hetznerze działa wystarczająco sprawnie, to chyba EQ4 wydaje się być najrozsądniejszy za tą cenę, mimo sporej aktywacji (przez rok się zwraca ). Chociaż zastanawiam się tylko czy nie przyoszczędzić i nie wziąść quad-core'a Q6600 z kimsufi, ale nie wiem czy to nie będzie duża strata do i7 920 hetznerowskiego... Jeżeli zasugerujesz się moją opinią to ja jak najbardziej jestem przekonany do Hetznera. OVH: - trudny kontakt ( ja zawsze miałem jakieś kobiety na infolinii - najlepiej kontaktować się na PW na ich forum z OLESIEM, odpowiedzi na maile tak średnio) - sprzęt niezbyt wysokiej jakości, w serwerach które posiadałem u nich zawsze części były już używane ale to nie dziwi za tą cenę. - w dużej ilości miejsc są informacje ,że OVH mają słabe łącza na linii POLSKA -> Europa - poprawcie mnie jak się mylę. A to objawia się dużym obciążeniem łączy w godzinach szczytu czyli nie masz szans osiągnięcia np 100 MB - nie jestem z nimi już rok (zakończyłem współpracę w czerwcu) HETZNER: - bliżej Polski - bardzo dobry kontakt poprzez e-mail (zazwyczaj szybko odpowiadają) - w przeliczeniu na rok , mają lepsze parametry i ceny za serwery niż OVH - lepsze łącza do Polski. - Posiadam już 6 serwerów i każda maszyna niezwykle stabilna przy obciążeniu ( w OVH przez dyski mocno zużyte były duże problemy) - Są bardzo wyrozumiali przy płatnościach ( w granicach rozsądku) , można poprosić o jakąś zwłokę przy płatności itp - Przytoczę sytuację gdy zakupiłem opcję dysków SAS i kontrolerów RAID - umówiłem się z technikiem na montaż o 1-szej w nocy - o 1:01 serwer off - potem kolejny serwer i tak samo - NIEMIECKA PRECYZJA Po roku czasu wystawiam ocenę mocno pozytywną ale ze względu na to ,że potrzeby rosną pomalutku uśmiecham się do kolokacji w Polsce przy coraz większej ilości wynajmowanych serwerów. Decyzja należy do Ciebie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
trakos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 10, 2011 Dziękuje za naprawdę solidną i pomocną opinię, teraz już bez dwóch zdań hetzner Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach